20 april 2017

4 SNABBA/Sulo Karlsson, låtskrivare/producent/artist

Är han landets mest produktive låtskrivare och producent? Sedan 2008 har Sulo Karlsson kommit med fyra–fem album per år i olika konstellationer. Nu har han skrivit kontrakt med förlaget Misty Music.

Han började karriären som låtskrivare och frontman i Diamond Dogs. Han har bandet The Crunch med medlemmar från bl a The Clash och Sham 69 och under våren har han släppt album och turnerat med KSMB. Han skriver och producerar Kikki Danielssons kommande skiva och har precis släppt ett album med countryprojektet The Piggyback Riders, där gitarristen Chris Spedding och Idde Schultz ingår.

Du rör dig ledigt mellan många genrer. Hur har det blivit så? 

– Det har nog blivit en naturlig utveckling av mitt låtskrivande. Jag har antagit utmaningar  som att skriva country, soul, dansband, pop etc och är övertygad om att det har gjort mig mer mångsidig i hantverket. Eftersom jag alltid varit musiknörd så är jag också noga med att utforska varje genre historiskt och fördjupa mig i hur och varför det låter som det gör.

Hur skriver du helst? Ensam eller i samarbeten, disciplinerat efter schema eller när inspirationen slår till?

– Eftersom det är en ständig process – jag skriver något  varje dag, delar av en låt, en melodi eller en hel låt – så är det nog oftast ensam. Jag har dock genom åren samarbetat med många artister som tex Randy Bachman (Bachman Turner Overdrive), Robert Wyatt, Nicke Andersson (Hellacopters), Brian Robertson (Thin Lizzy) och Papa Dee. När man skriver ihop är det viktigt att befinna sig i samma ”flow” för att kreativiteten ska flöda.

Misty Music imponeras av din produktivitet. Vad fick dig att välja Misty Music?

– Kul att dom uppskattar min kreativitet, jag har ju snittat på ca 4-5 album per år sedan 2008. Jag vände mig till Misty genom ett tips från mitt favoritlag AIK:s gamle burväktare Chris Lindberg. Jag tog ett möte med Anders Mörén och han har genom sin långa karriär de kontakter och idéer som kan ta både mitt artisteri och låtskrivande vidare.

Finns Diamond Dogs fortfarande?

– Diamond Dogs gjorde sitt sista gig ihop med Iggy Pop Ii Oviedo i Spanien i oktober 2015. Efter 10 studioalbum och ändlösa turnéer runt om i Europa med bl a över 200 gig i England så kändes det som en värdig avslutning. Vi har under vår över 20-åriga karriär turnerat och samarbetat med åtskilliga av genrens stora artister som tex IIan Hunter, Damned, Hanoi Rocks, Sensational Alex Harvey band, Nazareth och Quireboys.

– Kärleken till musiken från det engelska 70-talet finns naturligtvis kvar och vem vet, Diamond Dogs kanske måste återuppstå för att kidsen inte ska glömma hur rock’n’roll låter.

Christel Valsinger