17 april 2017

RECORD STORE DAY 10-årsjubel på lördag

På lördag är det dags igen för stora julafton för älskare av musik i fysiskt format. Det är Record Store Day-dags och dessutom 10-årsjubileum.

I Sverige firas det i totalt nästan 40 butiker från Umeå i norr till Trelleborg i söder. Årets Record Store Day hålls när vi i dagarna kunnat läsa (se separat artikel) att den totala fysiska försäljningen förra året ökade för första gången på många år, ökningen i vinylförsäljning var alltså så stor att det kompenserade den fortsatta nedgången för CD.

Det handlar dock om CD när Torny Gottberg på skivbolaget Progress för andra året har satt samman en Record Store Day-CD som kommer att finnas på landets alla större skivbutiker. Totalt är sju bolag inblandad i plattan.

”Vi ville helt enkelt visa att oavsett genre så kan vi jobba tillsammans, för att visa våran gemensamma kärlek till musik och skivan”, säger Gottberg i en presstext.

Bolagen Progress Productions, Novoton, Startracks, Adrian Recordings, Rundgång Rekords, Flora & Fauna samt Adore Music har tillsammans två låtar var med på plattan. ”Ett par är exklusiva fysiskt för denna utgåva” fortsätter Torny. Band som Kite, Norma, Ulf Stureson, Dolce och Maybe Canada är några av artisterna som återfinns på skivan.

Som vanligt blir det också framträdanden i många butiker. Några som spelar live är KSMB, Anders F Rönnblom och flitiga Döda Havet. Veronica Maggio signerar på Bengans i Stockholm.

Det exakta programmet finns på Facebook-sidan https://www.facebook.com/RecordStoreDaySverige/.

Alla unika titlar för RSD finns på denna länk http://www.recordstoreday.se/releaser.html. Men observera att det inte betyder att titlarna finns i just din butik, kolla alltid med din lokala handlare, som de ansvariga skriver på Recordstoreday.se.

Lars Nylin