9 april 2017

SVERIGETOPPLISTAN v 14 Ed Sheeran återtar tronen

Efter några veckor när Ed Sheeran och Zara Larsson växlat i topp är nu Ed Sheeran åter solo på tronen. Shape Of You [Atlantic/Warner] är tillbaka som etta på singelllistan medan Divided är kvar i topp av albumditon. Veckans hetaste nykomlingar är herrarna Darin och Dylan.

Men även om Ed Sheeran åter dominerar i topp syns Zara Larsson fortsatt högt på olika listor. Hennes featuring på Clean Bandits Symphony [Atlantic/Warner] är tvåa och man kan notera att Zaras album So Good [TEN/Sony] nu även är 3 på vinyllistan.

Förra veckans klättrare Jax Jones fortsätter uppåt. Engelsmannens You Don’t Know Me [Polydor/Universal] har gått från 48 till 22, 12 och nu plats 8. En annan intressant klättrare är Future som med Mask Off [Epic/Sony] går från 27 till 17.

Ingen nyhet går rakt i topp, men Darin startar starkt med Ja må du leva [Dex/Sony] som nummer 27 och kritikergunstlingen Kendrick Lamar inleder som 36 med Humble [Intersciope/Universal].

Darin har tidigare haft fyra listettor, senast En apa som liknar dig från Så mycket bättre 2012. Medan hans Ta mig tillbaka från 2015 faktiskt bara låg som bäst nummer 11 – den har dock streamats 26 miljoner gånger och är i det fältet Darins största hit. För Kendrick Lamar är det på egen hand den bästa svenska placeringen hittills. Han blev däremot nummer 5 som gäst på Sias The Greatest förra året.

Ny etta på Heatseeker är Kyle med Ispy [Indie-Pop/Warner].

Samtliga låtar från årets Melodifestivalen tappar nu, men samlingen Melodifestivalen 2017 [Warner/Warner] behåller greppet om såväl samlingslistan som den hopräknade fysiska listan.

På albumlistan toppar alltså fortsatt Ed Sheeran men Sverigeaktuella Bob Dylan går starkt in som 3 med Triplicate [Columbia/Sony], en trippel som även toppar vinyllistan och är tvåa på den fysiska listan.

En spaning säger möjligen att vinyllistan kan indikera att nu även de mest ”kommersiella” releaserna nåtts av det ständigt växande vinylintresset. Dylan toppar alltså, före nykomlingen Mastodon, Zara Larsson är trea, Ed Sheeran fyra och på plats 6 finns Depeche Modes nya.

Lars Nylin

 www.sverigetopplistan.se