20 mars 2017

FÖRLAG Pelle Lidell leder EKKO Music Rights Europe

Ett år efter att det blev klart att förlagsprofilen Pelle Lidell lämnat Universal kan han nu presentera den nya satsningen EKKO Music Rights Europe. Ett projekt i samarbete med Sydkoreanska SM Entertainments grundare. Redan från start har EKKO namn som norska Dsign och Karen Poole i stallet.

Det är i samarbete med den koreanska musikbolagsjätten SM Entertainment och dess nystartade systerbolag Culture Technology Group Asia (CTGA Co Ltd) som den svenska musikförlagsprofilen Pelle Lidell och hans norska kompanjon Robin Jenssen nu startar musikförlaget EKKO Music Rights Europe. Med bas på Södermalm i Stockholm kommer EKKO att verka globalt som musikförlag och musikrättighetsbolag. Kobalt Music kommer att administrera det nya förlaget.

EKKO Music Rights är resultatet av en affärsidé som kläcktes av SM Entertainments grundare och styrelseordförande, multimiljardären Soo Man Lee. Hans vision om att starta ett oberoende och globalt verkande musikförlag och musikrättighetsbolag har nu blivit verklighet.

I Sverige öppnas EKKO Music Rights Europe tillsammans med delägarna Pelle Lidell (President) och Robin Jenssen (VP & GM) med Lidell som Europachef. Kontor och inspelningsstudio har också öppnats i Los Angeles tillsammans med musikproducenten Dominique Rodriguez. Huvudkontoret i Seoul i Sydkorea leds av SM Entertainments Head of A&R och kreativa chef Chris Lee tillsammans med den rutinerade musikförläggaren Johan Chung. Ytterligare kontor i andra territorier är under planering.

Lidell och Jenssen har sedan april 2016 arbetat ”under radarn”, det vill säga planerat och styrt upp bolagets kommande drift och strategier. Men de har även under denna tid lyckats med att placera över 300 låtar för inspelning och utgivning i världen. Bland annat har Ricky Martin (Sony Music) fått en smash hit med Vente Pa ’Ca som EKKO Music Rights Europe placerade hos Martin.

Sedan releasen i september 2016 har låten nått förstaplatsen i inte mindre än 14 länder, nått förstaplatsen på Billboards Latin Airplay, Latin Hot Songs och Tropical Airplay, multiplatina försäljning, setts över 650 miljoner gånger på YouTube och streamats över 160 miljoner gånger. Vente Pa’Ca blev en av Latinvärlden största låtar 2016. EKKO har haft ytterligare fem nummer ett till dags datum.

Sedan hösten 2016 har EKKO Music Rights byggt sin roster av låtskrivare, musikproducenter och artister. Dessa har sedan första mars i år börjat att presenteras på bolagets olika sidor på sociala medier. Hittills har tolv upphovsmän kontrakterats i Storbritannien, Sverige, Danmark och Norge och bland annat har EKKO kontrakterat det framgångsrika norska teamet Dsign Music. Med över 200 låtar inspelade internationellt, över 20 miljoner sålda skivor, multimiljon-streams, 23 ettor på Billboard World Chart och otaliga andra listettor.

Pelle Lidell summerar hur det gick till när EKKO skapades:

– I början av 2000-talet, under min tid hos Universal Music Publishing, började jag av en slump att göra affärer med Soo Man Lee, Chris Lee och deras briljanta A & R-team på SM Entertainment. Sedan dess har vår vänskap och affärer stärkts markant. Deras 2.0-tänk har många gånger knockat mig. Deras idéer och lösningar för hur ett modernt bolag i musikbranschen kan styras är oerhört imponerande. Det har resulterat i mångmiljonförsäljning för de låtskrivare jag representerat. Så när jag fick frågan i slutet av 2015 om jag var intresserad av att starta denna nya verksamhet med deras backning tvekade jag inte en sekund.

Lidell fortsätter:

– Jag är också mycket glad över att min vän och kollega Robin Jenssen är med mig på denna resa. Han är utan tvekan en av de skarpaste musikbranschentreprenörerna jag har haft nöjet att arbeta med. Vi kompletterar varandra perfekt med våra olika bakgrunder.

– Jag är också mycket glad över att ha lyckats knyta en erkänt duktig internationell A&R executive till EKKO Music Rights. Hans bakgrund och CV är imponerande och han kommer att tillföra mycket. Inom kort kan vi officiellt avslöja vem denna person är. Vi är bara i början av den här resan men jag är övertygad om att vi kommer att nå våra mål: att bli ett globalt proaktivt, artist/låtskrivarvänligt och mycket kreativt musikförlag/musikrättighetsbolag som attraherar upphovsmän, producenter och artister som söker något extra av sin förlagspartner. Vi kommer att göra allt för vara just DET bolaget…

Pelle Lidell har sedan tidigt 1990-tal varit verksam i musikförlagsvärlden: som Head of A & R och deputy MD på Air Chrysalis Scandinavia, CEO och delägare i Murlyn Songs, samt European A&R Executive hos Universal Music Publishing Ltd UK. Han har parallellt även drivit sitt konsultbolag Firmapal AB. I Lidells bagage finns en lång rad av hits i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Australien, Japan och Sydostasien, en mängd kontrakteringar av framgångsrika svenska, skandinaviska och engelska låtskrivare och artister samt tusentals låtar inspelade som resulterat i närmare 300 miljoner sålda skivor under CD-eran.

Robin Jenssen är grundare av Dsign Music AS, Dsign Media AS, Song Expo Writing Camp, EKKO Publishing Inc (USA), Superior Recordings samt manager åt norska hitskaparkvartetten Dsign Music. Jenssen har en lång karriär som internationell manager och musikbranschentreprenör.

Utöver DSign är de första kontrakteringarna till EKKO: svenska Cazzi Opeia, låtskriverska men också artist med aktuella låten Batman & Robin. Moonshine, låtskrivar/producentduo som består av Jonathan Gusmark och Ludvig Evers. Robin Jabers, låtskrivare som just nu har en framgång i Australien när Justice Crew gör hans Pop Dat Buckle. Respektive Efraim Leo, ung singer/songwriter som just nu håller på att skriva avtal med ett ledande amerikanskt bolag.

I dagarna blev det även klart med den brittiska låtskriverskan Karen Poole (se separat artikel).

Lars Nylin