21 februari 2017

MUSIKBOLAG Ny veteranskräll från Jakob

2015 var Jakob Ekendahl på Warner Music ansvarig för Hasse Anderssons Guld och gröna skogar, som det året veteranskrällde i Melodifestivalen. Mönstret upprepades i lördags med Owe Thörnqvists Boogieman blues.

Två veteraner. Två finaler på kort tid. Jakob EkendahlWarner Music har de senaste åren brutit mot Melodifestivalens nutida konventioner genom att leverera finallåtar från artister som varit med ett bra tag. 2015 slutade det med 20 miljoner streams för Hasse Andersson, i dag 69 och presentatör av tävlingen. I år började det med en skräll och en finalklar Owe Thörnqvist, en 87-årig kultartist som senast var nära festivalen då han skrev låtar till den i början av 1960-talet.

Hur gick det till?

–Det var länge oklart om det fanns en låt för Owe att framföra. Men den 22/11, en vecka innan presskonferensen, damp det ner ett röstmemo i mailboxen och på detta röstmemo fanns ett embryo till Boogieman blues som Owe spelat in på sin Iphone med eget komp från hemmasynten. Men trots den ”tunna” produktionen så började man genast att knäppa med fingrarna, stampa takten och trumma på bordsskivan.

Så knepet var det tidlösa begreppet sväng?

– ”Sväng” gör saker med kroppen som inte går att kontrollera. Och det var det som skedde i lördags. Folk ställde sig ohämmat upp i raderna och började bugga. Har man dessutom ett hemligt vapen, i det här fallet den s k ”superkorven”, ökar chanserna till ett bra resultat. Owe är väldigt förtjust i visuella gags.

Är du överraskad över hans framträdande?

– Nej, det går så klart inte att bortse ifrån att han har en viss rutin som underhållare, han debuterade trots allt innan Elvis. Det gör att han är lugn och trygg i det han gör. Då kan man t o m vända en miss till något som lyfter låten i rutan. Han är ett superproffs, och då spelar det ingen roll att han råkar vara 87 bast.

Lars Nylin