7 februari 2017

PRIS Polarpriset till Sting och Wayne Shorter

Årets Polarpris tilldelas jazzsaxofonisten och kompositören Wayne Shorter samt sångaren, musikern och kompositören Sting.

Tillkännagivandet av årets Polarprisvinnare i Stadshuset i Stockholm under tisdagsmorgonen. Pristagarna hedras med en hyllningsceremoni och får ta emot en prissumma om 1 miljon kronor vardera. Ceremonin äger rum i Konserthuset i Stockholm den 15 juni då priset delas ut av kung Carl XVI Gustaf.

Priskommitténs motiveringar:

”Polarpriset 2017 tilldelas musikern och kompositören Wayne Shorter från Newark, New Jersey.

För Wayne Shorter är musiken ett medel för att lära sig mer om alla aspekter av livet och universum. Han har själv träffande beskrivit sin gärning som ”drilling for wisdom”. Med sin saxofon är han en upptäckts-resande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna. Wayne Shorter har verkat inom epokgörande gruppkonstellationer som Art Blakey’s Jazz Messengers, Miles Davis Second Great Quintet och Weather Report. Han har spelat på flera album med Joni Mitchell. Som soloartist har han gjort album under sex decennier och skrivit ett antal av jazzhistoriens mest outslitliga kompositioner. Utan tonutforskaren Wayne Shorter hade den moderna musiken inte borrat lika djupt.

Polarpriset 2017 tilldelas sångaren, musikern och kompositören Sting, dopnamn Gordon Sumner, från Wallsend, Northumberland.

Sting växte upp i en skeppsbyggarstad i nordöstra England. Som barn gav sig hans tankar och drömmar ut på lika långa resor som stadens fartyg. Det inre och yttre resandet har även präglat hans musik. Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation. Som kompositör har Sting kombinerat klassiskt pophantverk med virtuost musikantskap och en öppenhet för alla genrer och all världens klanger. Sting är en sann världsmedborgare som även använt sin position som arenaartist till att outtröttligt göra insatser för mänskliga rättigheter.”

Christel Valsinger

Foto Sting: © Eric Ryan Anderson
Foto Wayne Shorter: © Robert Ascroft