6 februari 2017

EXPORT SweFolk tillbaka till USA

Den här månaden upprepar initiativet SweFolk succén från förra året med låtskrivarsamarbeten i USA och en svensk närvaro på Folk Alliance International i Kansas City – världens största branschfestival för folkmusik.

Med samarbeten mellan svenska och amerikanska aktörer vill SweFolk skapa möjligheter för svenska folkmusiker och singer/songwriters att etablera sig på den nordamerikanska marknaden. Initiativtagare till SweFolk är Tom Levin.

– Projekten bygger på nära samarbeten med The House of Songs och Folk Alliance International i USA. I projektgruppen ingår  representanter för Stims promotionnämnd, Export Music Sweden, bokningsbolaget MTA Production och Live at Heart. SweFolk med partners ser gärna att fler deltar i samarbetet, säger Tom Levin.

Det som händer i år:

SweFolk at The House of Songs (8-14 februari)

SweFolk arrangerar tillsammans med The House of Songs två internationella låtskrivarsamarbeten. Ett i Austin, Texas och ett i Ozarks, Arkansas. Medverkar gör drygt tjugo låtskrivande artister från Sverige, USA, Kanada, Danmark, Tyskland, Senegal och Irland. Under sex intensiva dagar bor och arbetar låtskrivarna tillsammans och varje dag paras de ihop med en ny samarbetspartner. Efter veckan beger sig alla låtskrivarna till Folk Alliance International, där resultatet från deras samarbeten kommer att framföras.  Svenska deltagare: Sousou Cissoko, Maher Cissoko, Jens Thörnevall och Rebecca Digervall.

SweFolk at Folk Alliance International (15-20 februari)

Folk Alliance International är världens största branschfestival för ”Folk Music,” allt från traditionell folkmusik till Americana och Singer/Songwriters. På festivalen närvarar fler än 2 500 deltagare (artister, skivbolag, förlag, bokare, managers, agenter, radio, o.s.v.) från drygt tjugo länder. Festivalen utspelar sig på ett enda gigantiskt hotell i Kansas City som näst intill alla deltagare även bor på. Under dagarna presenteras tvåhundra officiella showcases och från kl 22.30 varje kväll förvandlas cirka sjuttio hotellrum till intima scener där det varje ny halvtimme presenteras helt akustiska spelningar. SweFolk arrangerar en svensk närvaro i form av en svensk scen där tolv svenska – eller svenskbaserade – musiker tillsammans genomför cirka fyrtio framträdanden, en monter som presenterar artisterna och även ett antal svenska branschaktörer, samt ett svenskt deltagande i festivalens panelsamtal. Även Export Music Sweden, MTA Production, Kiyou Management och Live at Heart kommer att närvara på festivalen. Svenska deltagare: Lisas (Lisa Rydberg och Lisa Eriksson Långbacka), Ramy Essam med band, Sousou och Maher Cissoko, Jimmy Wahlsteen, Jens Törnevall och Fru Skagerrak.

Lars Nylin