3 januari 2017

ALBUM Kan 2017 följa upp albumets revansch?

Just som albumformatet inofficiellt förklarats som begravet slog 2016 till med en serie album som var de starkaste sedan milleniumskiftet. MI har tittat i kristallkulan för 2017.

Den sista dödsryckningen för ett format som gällt sedan sent 1960-tal – eller ett tecken på att många artister vägrar att bli helt låtfixerade? 2016 gick delvis helt emot de profetior som sagt att året skulle bli det då låtar helt slog ut albumformatet.

Såväl samtidens fixstjärnor – Beyonce, Drake, The Weeknd, Frank Ocean, Kent – som en serie ikoner – David Bowie, Nick Cave, Leonard Cohen, Peter LeMarc – gav ut album som bågnade av kreativitet. Och som sålde.

Sneglar man i kristallkulan för 2017 finns det definitivt titlar på gång som kan fortsätta att ruska om sanningen om albumets död.

Även 2017 kommer det album med en serie giganter: Bruce Springsteen släpper något som beskrivits som hans mest personliga på ett tag, Depeche Mode kommer i vår med albumet Spirit, Jay-Z var på gång redan förra året men lät hustru Beyonce få fritt spelrum, U2 ryktas göra revansch med Songs Of Experience, Taylor Swift har varit i studion med Drake och möjligen tar alltid intressanta Arcade Fire steget till gigantstatus med sitt nya album. Inte minst ryktas Eminem vara på väg med nytt, få artister omfamnar på hans sätt generationer och genrer. Här hemma har Magnus Carlson (februari) potential att nå hela vägen även som soloartist efter sin medverkan i Så mycket bättre.  I fallet Avicii handlar det på något märkligt sätt om att han, redan en av världens populäraste, ska bevisa sin status. Aviici utlovade häromdagen på Instagram att han har storverk på gång.

Även bland mer alternativt stämplade namn finns det potentiella listettor och årslistetoppare: som The XX (som redan har singeln Hold On ute), här hemma släpper Säkert! sitt första album på fem år, Johnossi är strax aktuella, Lorde har arbetat i tre år med uppföljaren till Pure Heroine, Smith & Thell har ett genombrott i sig. Även St. Vincent, Run The Jewels och Gorillaz kan kanske räknas in i denna kategori.

För den som har varit med ett slag finns även ett antal återkomster man blir nyfiken på. Som Ride (20 år sedan sist), The Jesus And Mary Chain (18 år) och inte minst KSMB (24 år). Inte heller Sophie Zelmani, Blondie, Spiritualized, Grandaddy, The Fleet Foxes och Ossler har direkt spottat ur sig album, men nu kommer nytt.

Annat svenskt MI ser fram emot: Kite, Peter Mörén, Max Peezay, Isak Sundström, Solen, Goran Kajges Subtropic Arkestra, Jari Haapalainen Trio, Linda Ström, Ane Brun, Loney Dear, INSN, The Tarantula Waltz, Loreen.

Sist men inte minst: kommer det till sist nytt från Silverbullit eller Tool? Det vet vi när årsbästalistorna för 2017 ska skrivas, men vi får gärna svaret tidigare.

Lars Nylin