2 januari 2017

SVERIGETOPPLISTAN v 52 Zayn & Taylor finalettor

Årets sista singeletta blev filmlåten I Don’t Wanna Live Forever med Zayn & Taylor Swift [Universal Studios/Universal]. I albumtoppen återkommer Rolling Stones med Blue & Lonesome [Polydor UK/Universal].

Clean Bandits Rockabye (feat. Sean Paul & Anne-Marie [Atlantic/Warner] fick bara en vecka på förstaplatsen. Men det blev alltså inte Alan Walker och hans Alone [Mer Musikk/Sony] som tog över utan stjärnduon Zayn och Swift – detta medan norrmannen efter en tids klättrande nu faller till 4.

I toppen dominerar aktuella hits. I övrigt är årets sista Topp 100 en uppgörelse mellan jullåtar. Mer än en tredjedel av Topp 100-låtarna kan i högre eller mindre grad kategoriseras som jullåtar. De är så många och skiftande att man blir smått häpen över att inte se exempelvis Jussi Björling på listan.

Den slutliga vinnaren i julracet noteras med dubbla känslor.På plats 3, upp från 9, landar Wham! med Last Christmas [Epic/Sony]. Innan George Michaels bortgång på juldagen var det annars Mariah Carey som låg bäst till i den inofficiella tävlingen.

George Michael fick övrigt aldrig vara med om att bli singeletta som soloartist i Sverige. Däremot två gånger med Wham!, Young Guns och Wake Me Up Before You Go-Go. Som som soloartist nådde han som bäst plats 2, med Careless Whisper respektive Jesus To A Child.

Utöver Rolling Stones är det mest noterbara på albumlistorna att Kent har 7 av 10 titlar på vinyllistan. Samlingen Så mycket bättre säsong 7 [Columbia/Sony] toppar fortsatt såväl samlingslistan som den fysiska listan.

Lars Nylin

www.sverigetopplistan.se