19 december 2016

RADIO Musikhjälpen slog nytt rekord

Med över 49 miljoner kronor insamlade och 312 000 engagemang, slog Musikhjälpen dubbla rekord under sändningsveckan från Örebro. Mest önskade låt blev Kents Utan dina andetag.

Musikhjälpens programledare Kodjo Akolor, Josefine Jinder ochPelle Almqvist släpptes ut ut buren i söndags kväll kl 20.30 för att ta emot Örebro-bornas hyllningar. Temat för veckan var ”Barn i krig har rätt att gå i skolan” och den insamlade totalsumman på 49 003 745 kronor är nytt rekord. Den slutgiltiga siffran kommer dock att justeras, då örnomärkta pengar vanligtvis fortsätter att komma in även efter Musikhjälpen-veckan.

Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna.

– Radiohjälpen har redan fått in en rad ansökningar från våra samarbetspartners och i januari fattar styrelsen beslut om de första projekten. Redan om några veckor kommer alltså pengarna att vara på plats och se till att barn i krig får gå i skolan. Under ett år då de flesta insamlingar har gått sämre än förra året, är det fantastiskt att se att Musikhjälpen går åt andra hållet och åter igen slår alla rekord. Ett stort tack till alla som ställt upp för barns rätt att gå i skolan, säger Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen.

60 000 låtönskningar kom in under Musikhjälpenveckan.

De mest önskade artisterna under veckan:

1. Kent
2. Håkan Hellström
3. The Hives
4. Laleh
5. Little Jinder

De fem mest önskade låtarna:

1. Utan Dina Andetag – Kent
2. Eternal Love – Magnus Carlson
3. A Christmas Duel – The Hives & Cyndi Lauper
4. Goliat – Laleh
5. Bara Få Va Mig Själv – Laleh

Flera musikrelaterade auktioner drog dessutom in pengar, bland dem ”The Hives som bröllopsband”, som gick för 112 000 kronor och ”Fyrkantsdejt med Rebecca & Fiona, Little Jinder och Miriam Bryant” för 30 200 kronor. En tävling om att få anävnda Shellback och Max Martin som kompband på en inspelning drog in 34 500 kronor.

Christel Valsinger

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio