20 november 2016

ARTIST Nej och nja från Dylan

Bob Dylan har nu officiellt meddelat att han inte kommer till Stockholm i december och tar emot Nobelpriset. Det finns däremot uppgifter om att Dylan kommer till Sverige i april.

Det är i ett brev till Svenska Akademien som Bob Dylan skriver att ”han inte kan göra sig ledig i december och fara till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur”. Han skriver också att han önskar han kunde ta emot priset personligen, men att andra åtaganden gör det omöjligt. I ett pressmeddelande från Svenska Akademien sägs också att Dylan hälsat att han känner sig ”oerhört hedrad av Nobelpriset”.

Kravet för att få ta emot pengarna som följer med priset är att Bob Dylan inom sex månader, räknat från den 10 december 2016, måste hålla en Nobelföreläsning. Denna måste dock inte ske live utan kan genomföras via exempelvis video.

Källor i Akademien har sagt till medier att Bob Dylan kan tänkas komma i april, för att spela, men också underförstått för att ta emot priset.

Bokningsbolaget Live Nation, förmodad arrangör om Dylan kommer hit, har dock inga uppgifter om att Dylan skulle vara på väg.

– Det är mer än jag känner till. Inget sådant är bekräftat, säger Kristofer Åkesson, kommunikationschef på Live Nation till Svenska Dabladet.

Vad som än händer med priset har uppmärksamheten definitivt skapat nytt sug efter Dylans musik. 24 timmar efter att priste blev officiellt hade streamingen av hans katalog ökat med över 500 % på Spotify. Hans populäraste låt på Spotify, Like A Rolling Stone, ökade med 258% jämfört dagen innan priset blev känt, den har nu passerat 60 miljoner streams.

Lars Nylin