18 oktober 2016

LIVE Publikrekord för nya Stockholm Jazz

Sedan 2012 då festivalen flyttade inomhus har Stockholm Jazz Festival vuxit för varje år. I år lockade 169 konserter 37 scener en rekordsiffra på 26 300.

2012 bytte Stockholm Jazz Festival skepnad och gick från en sommarfestival på utomhusscener till ett höstevenemang som sprider ut sig på flera inomhusscener i staden. Första året drog festivalen 12 000 besökare, andra året (2013) kom 15 000 och 2014 landade publiksiffran på strax över 21 000. Förra årets siffra var 25 800 besökare.
Totalt ingick 37 scener i årets festival där bland annat Debaser Medis och Vasateatern var nya i sammanhanget. Antalet konserter för året är närmare 170 stycken vilket gör årets jazzfestival till den största någonsin.
”Det är fantastiskt att Stockholm Jazz Festival fortsätter att växa år efter år. Det visar på ett otroligt engagemang från våra samarbetsscener och ett alltjämt ökande intresse för jazzen hos publiken”, säger festivalgeneralen Eric Birath.
Årets festivalprogram bjöd på stora internationella stjärnor  som Dee Dee BridgewaterArchie SheppSteve GaddAvishai Cohen, Abdullah Ibrahim och Roscoe Mitchell. Men även svenskar som Bobo StensonNaoko Sakata, Tingsek, Vivian Buczek, Peter Asplund, Lina Nyberg, Viktoria Tolstoy, Bengt Berger, Karin Hammar och Malena Ernman, som framträdde tillsammans med jazzflöjtisten Magnus Lindgren.

Sveriges Radio P2 har livesänt från festivalen och många konserter finns nu att lyssna på här:  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/793989?programid=4427

Lars Nylin

Foto Petter Hallström Rockfoto