8 oktober 2016

4 SNABBA Claes Uggla/A&R på export

Svenskt låtskrivande och artisteri går ständigt på export. Att musikbolagsfolk går på export är inte lika vanligt. Nu blir Sonys Claes Uggla ett av undantagen.

Den 5 december börjar Claes Uggla som Director, A&R för Sony Music Australia. Han kommer att rapportera till Denis Handlin som är CEO & Chairman Australia & New Zealand & President Asia.

Ugglas tidigare roll var som A&R för Sony Music Sweden. Innan dess jobbade han på Universal Music. Före majorbolagsvärlden var han centralt inblandad i både Juju Records och Pope Records, som han drev tillsammans med Mikael Wadström.

Vad mer exakt ska du göra ”där nere”?

– Min roll som Director, A&R kommer i huvudsak innebära att hitta nya artister, men även vidareutveckla de etablerade artisterna som redan är signade. Teamet i Australien är otroligt hängivna, och med Denis Handlins mångåriga erfarenhet och passion har de en väldigt stark närvaro på den lokala marknaden. Jag hoppas givetvis kunna bidra med en hel del där. Något som till exempel jag ser fram emot är att koppla ihop svenska och norska låtskrivare med artisterna där nere. Det finns fantastiska talanger i Australien och Nya Zeeland och jag är övertygad om att vi kommer lansera några riktigt spännande artister och stora låtar därifrån. Som Mark Dennis (VD i Sverige) sa: ”ditt uppdrag blir att hitta nästa Midnight Oil!”

Vilka erfarenheter från ditt jobb här tror du att du kan ta med dig dit?

– Allt från att ha jobbat independent (med Juju och Pope Records) till majorbolag (Universal och Sony) tror jag har betydelse. Men framförallt är det nog vår svenska marknad i sin helhet som gett mig en stark kunskap i hur långt fram vi är i musikskapande men även musikkonsumtion. Våra svenska (och även norska) låtskrivare, producenter och artister är något alldeles speciellt som definitivt är i framkant. Det samma gäller hur streaming växer och har etablerats sig här i Sverige. Det finns mycket att inspireras av, och mycket att ta efter.

Har du en lång historia med Australien?

– Nej, egentligen inte. Även om Faded med Alan Walker sålt två gånger platinum i både Australien och Nya Zeeland – och jag har haft en del med mina kollegor där att göra på grund av Alan – så har jag ingen historia med Australien. Men sedan när rollen dök upp, och jag hälsade på i Sydney, kändes det otroligt spännande. Dessutom hade jag länge velat ha en utlandserfarenhet. Så för mig är det en fantastisk möjlighet, och jag tror det kommer vara otroligt utvecklande.

Vad vet du om situationen för att nå ut med musik i Australien 2016?

– Australien (och Nya Zeeland) är fortfarande i en tidig fas gällande streaming. Fysiskt säljer fortfarande. Och även downloads är stort, något vi i Sverige i stort sett hoppade över. Men med Spotify och Apple Music växer streaming för varje dag där nere. Det är lite tillbaka till framtiden.

Lars Nylin