Jason ”Timbuktu” Diakité har agerat svensklärare åt worldartisten Ramy Essam. Det har nu resulterat i en minidokumentär av Tarik Saleh. Allt som en del av appsatsningen Let’s Talk.
Ramy Essam flydde till Sverige efter att ha gjort en uppmärksammad spelning på Tahirtorget i Kairo inför 500 000 människor under den arabiska våren. Som en del i satsningen på appen Let’s Talk har han nu samtal med Jason Diakité, ett samtal som enligt avsändarna visar på hur språket kan vara vägen mot integration. Det resulterade i en sex minuter lång minidokumentär gjord filmskaparen Tarik Saleh.
– I en tid då makthavare bara tycks vilja överrösta varandra, ville vi göra en film som hyllar samtalet. Trots att Jason och Ramy aldrig träffats var de enormt generösa med sig själva och sina liv, vilket gjorde mitt arbete väldigt enkelt. Jag hoppas att deras berättelser kan inspirera fler till att börja prata med varandra, säger Tarik Saleh.
Jason ”Timbuktu” Diakité har ett stort engagemang i frågor som rör alla människors lika värde, hans omtalade framträdande i Riksdagen under hösten 2013 var bara ett exempel.
– Ramy verkar vara en genuint fin kille och han har en gripande historia. Att möta honom påminde mig igen om vikten av att vi alla lyssnar på varandras berättelser. Det föder empati som är det enda som kan rädda vår värld. Att både jag och Ramy använder språk och musik som uttrycksform var ytterligare en beröringspunkt som förstärkte mötet, säger Jason ”Timbuktu” Diakité.
Den egyptiska musikern Ramy Essam blev känd för allmänheten när han, inför 500 000 människor, spelade på Tahirtorget under den arabiska våren. Men efter att ha fängslats och torterats flydde han till Sverige och Malmö där han bott de två senaste åren.
– In the first year it was so hard. I was very lonely, säger Ramy Essam om sin första tid i Malmö.
Let’s Talk är ett initiativ av bolaget Cloetta. Jason Diakité är snart aktuell med självbiografin En droppe midnatt.
Lars Nylin