7 september 2016

4 SNABBA Rasmus Hansen/Luxury Records/10 år

Luxury Records i Göteborg fyller 10 år. Rasmus Hansen berättar om hur etiketten vuxit fram som gett oss Makthaverskan, Westkust och alice b…

Hur startades Luxury och vad var visionen den gången?

– Jag hade haft en liten label innan det i ett par år, men ville göra det lite annorlunda. Luxury var mycket fokus på fester i början, som finansierade skivutgivningen. Med tiden har det blivit mindre fokus på fester och mer fokus på skivutgivning, export och turnéer. Visionen har alltid varit att göra något jag tycker är kul, och något jag tycker är bra och kan stå för. Det är aldrig skrivet i sten vad Luxury är, utan det ändras lite från år till år.

Hur drivs bolaget i dag?

– Jag driver bolaget själv, men jobbar väldigt tätt med mina band och det är en ständig dialog och bollande av idéer. Det är en väldigt rolig och spännande process som utvecklas hela tiden. Senaste åren har det varit en del fokus på USA, i och med att band som Makthaverskan, Westkust, School ’94, The Sun Days med flera har släppts där. Det är också några turnéer i USA på gång, och några avklarade. Det är en rolig marknad att jobba med, väldigt annorlunda än Sverige.

Vad händer runt jubileet?

– Vi firar det med tre fester och två skivsläpp. 16 september, Babel,  Malmö. Live: Westkust, Makthaverskan, Alice b. 23 september, Pustervik, Göteborg. Live: Makthaverskan, Westkust, Alice b, Agent blå, School ’94, Samtidigt Som, Holi. 8 oktober, Debaser Medis, Stockholm. Live: Westkust, Agent blå, Farväl till ungdomen. Skivor: CD: Best of, 2006-2016. 21 spår, ett visitkort för dom första tio åren. När jag ser hela låtlistan på en gång så blir jag otroligt stolt. Herregud vilken bra katalog för en liten sketen indielabel i Göteborg! LP: Rare tracks 2016-2016. Limiterad 300 exemplar. Outgivna och otroligt bra låtar med bl a Makthaverskan, Westkust, Alice b, School ’94, Boat Club. Dessa spår kommer aldrig släppas någon annanstans, och den kommer vara en raritet om inte så lång tid.

Du har en väldigt personlig blogg, berätta lite om den…

– Haha, ja… Har haft den i kanske 7-8 år nu. Det är en väldigt liten grej, jag har den egentligen enbart för min egen skull, så jag har nåt att göra när jag har tråkigt. Den är inte jättestor, några hundra besökare per dag. Den är mer som en liten dagbok än en blogg. Men jag tycker det är kul att annonsera saker på den före jag går ut med det på andra sätt, så mina kompisar (som det nog är mest) som läser den får reda på vad som händer med Luxury innan andra får reda på det. Men mest är det massa blaj bara, det är en totalt meningslös blogg för dom allra flesta.

Lars Nylin