6 september 2016

SPOTLIGHT Zara Larsson ”Ain’t My Fault”

Zara Larsson nya singel är en klubb-vältare full av hooks som ekar av Rihanna och Beyoncé. Föga förvånande flög den rakt upp i topp på svenska Spotify-listan.

När Zara Larsson förra veckan gästade The Tonight Show med Jimmy Fallon så var det inte nya singeln Ain’t My Fault som ljöd ut genom miljoner amerikanska tv-skärmar. Det var istället Lush Life, låten som peakat på plats 75 på Billboard Hot 100 ett par veckor tidigare. Valet (vems det nu var) kan tyckas märkligt när det finns en purfärsk singel från en kommande albumdebut för den amerikanska marknaden redo. Är det ett svaghetstecken för Ain’t My Fault? Kanske snarare ett styrketecken för Lush Life, detta oemotståndliga, luftiga sommarpopanthem som klättrade på topplistorna i land efter land under mer än ett år. På Englandslistan låg den topp tio i mer än tre månader. På Spotify har den 460 miljoner streams. Amerikanerna borde omfamnat den mer och kanske tar den ett nytt skutt efter Fallon-framträdandet.

Nya Ain’t My Fault (TEN Music Group) dansar inte i samma sommarlätta popspår som Lush Life, eller tidigare hiten Roof Top heller för den delen. Den är snarare en fortsättning på Zaras andra världshit från i år, Never Forget You. Skriven ihop med samme MNEK , samt Mack från Ten Music Group, tar den fasta på ett klubbigare sound med tung bastrumma och handklappsrytm. Det doftar Rihanna och Beyoncé och kanske lite Hey Mama med David Guetta/Nicki Minaj/Bebe Rexha.

Texten är kaxig och handlar om en person som är så het att sång-jaget knappast kan lastas för vad som kommer att hända dem emellan.  Ett klassiskt attraktionstema som får en ny gnista för att det framförs av en ung tjej, istället för av det motsatta könet, på uttjatat traditionellt vis. (Många artiklar på nätet framhåller att texten handlar om att stjäla en annan tjejs kille, men det framgår inte av låttexten. Kanske har den ändrats sedan Zara pratade om låten i den intervju man refererar till.)

Hookigt som tusan är det. Allt sätter sig som berget från första taktens syntslinga, genom vokalpartierna, till det studsiga ”no, no no”.

Christel Valsinger

Lyssna här:

 

 

 

 

 

 

 

Billboard kallar den en kandidat till årets sexigaste låt (rättare sagt: Spotify gör det, Billboard publicerar Spotifys tips varje vecka).

 

Skriven av henne och MNEK

 

Tung, r’n’b-vibb, ett steg bort från den luftiga popen i Lush Life eller Roof top. Lite David Guetta: ”Hey mama”, halvtakt möter fjärdedelar med handklapp. Det doftar Rihanna, Beyoncé.

 

Kaxigare.

 

No, no, no. Full av hookar. Syntblåset.