30 augusti 2016

4 SNABBA Tove Alexanderson A&R Parlophone/Warner

När svenska Warner nystartar utgivningen på den legendariska etiketten Parlophone är det Tove Alexandersson som blir A&R-ansvarig. MI har kollat vad som är på gång.

Med start i dagarna sällar sig Tove Alexandersson till en förhoppningsvis växande skara: kvinnliga A&R-personer på skivbolag. Mer om nysatsningen på Parlophone-etiketten på annan plats. Men först en 4 SNABBA med Tove.

Vad är din bakgrund i musikbranschen?

– Jag började på Sony redan som 19-åring och jobbade med press där. På Warner har jag varit i två och ett halvt år och inledde med press för att sedan bli produktansvarig. Jag går mycket på spelningar, för mig handlar A&R mycket om möten, om upplevelser. Det ska bli otroligt spännande att nu ta detta steg, att arbeta närmare utgivningen.

Hur skulle du beskriva din musiksyn?

– Jag växte upp i ett hem där det lyssnades mycket på punk och alternativ musik. The Clash blev tidigt stora favoriter. Senare lyssnade jag mycket på Broder Daniel, Cat Power, Bright Eyes och Elliot Smith – mycket deppande, haha – men även Pet Shop Boys. Jag var en sån som gärna grävde bland de senaste indieplattorna på Pet Sounds eller Sound Pollution. I dag har jag breddat min musiksmak betydligt och jag är absolut inte anti melodifestivalen eller så.

Hur ser du på att ta över ärevördiga Parlophone?

– Det är en etikett som ska vårdas och respekteras. Det är viktigt att odla historien i labeln och det finns flera artister i Parlophones brittiska katalog som tillhör mina favoriter, som Coldplay och tidiga Pet Shop Boys. Men jag ser det som vi nu gör som något helt nytt, inte kopplat till det som gjorts tidigare på Parlophone i Sverige.

När får vi höra den första musiken som du har hittat?

– Detta är helt nytt så jag kan inte nämna något om vad som är på gång, men jag kan garantera att det kommer några releaser i höst.

Lars Nylin