30 augusti 2016

4 SNABBA Johan Malmberg/Musikförläggarna

Nästa tisdag arrangerar Musikförläggarna och IFPI ett frukostseminarium om musikanvändning i film, reklam och tv. Titeln är  ”Musik + rörlig bild = sant” och intresset är så stort att alla platser redan är fyllda. MI bad Musikförläggarnas Johan Malmberg berätta mer.

Varför arrangerar ni och Ifpi detta seminarium?

–  Våra medlemmar har länge efterfrågat ett djupare samarbete och en bättre relation med film- och tv-branschen. Första steget togs förra året då vi tillsammans med Ifpi Sverige och Film-&TV-Producenterna instiftade priset ”Bästa musik i reklamfilm” på Roygalan – galan som uppmärksammar Sveriges bästa reklamfilmer och skaparna bakom dessa. Nu breddar vi samarbetet och satsar på ett seminarium om musik i rörlig media – hur man ska gå tillväga för att hitta den bästa musiken och vilka rättigheter som gäller. Syftet är dels att sprida kunskap om vilka regler som gäller om en vill använda musik i sina produktioner – alltifrån originalmusik till specialskriven musik och ren produktionsmusik. Dels att förbättra relationen mellan musikförlag/skivbolag och de som köper musiken.

Till vilka vänder ni er?

–  Vi vänder oss främst till Film-&TV-Producenternas medlemmar, dvs. produktionsbolag inom film, tv och reklamfilm. Men även till de som jobbar med synk på musikförlagen och skivbolagen. Tanken är att på sikt anordna fler seminarier.

Vilka sitter i panelen?

– Vi har en grym panel i form av Jonas Björkbacka från musikförlaget Sony/ATV, Linnea Arlid från musikförlaget Universal Music Publishing och Caroline Clemens från skivbolaget Sony Music. Även en music supervisor från Ohlogy kommer att medverka. Moderator är Ludvig Werner, vd på Ifpi. Det kommer att bli superintressant!

Får Musikförläggarna många frågor kring just musikanvändningen i rörlig media och rättigheter/skyldigheter kring detta?

–  Ja, många vänder sig till vår jurist Ellinor Gyllenstierna med sådana frågor. Produktionsbolagen hör också av sig till våra medlemsförlag. Det är ju också en av anledningarna till varför vi väljer att göra just detta seminarium – vi vill öka kunskapen och göra det lättare att använda musiken.

Christel Valsinger