23 augusti 2016

MUSIKBOLAG Lasse Stefanz unika storsäljare

 I en tid när fysisk försäljning är nere på en bråkdel av förr visar Lasse Stefanz aktuella Roadtrip upp siffror som hade imponerat även i den gamla CD-eran.

30 000 sålda fysiska exemplar av ett album. Det hade varit en lysande siffra för tio år sedan. 2016 är det troligen i en klass för sig om man talar om artistalbum. Bara samlingar i samband med Melodifestivalen kan konkurrera även totalt sett.

Siffran är den dagsaktuella för Lasse Stefanz Roadtrip, som toppat albumlistan i sju veckor och från denna vecka även är etta på vinyllistan.

Jakob Ekendahl, bland annat ansvarig för Mariann-etiketten på Warner, tonar en aning ner sin egen framgång. Han är väl medveten om att Lasse Stefanz efter snart 50 år på vägarna är ett unikum. Ingen, inte ens andra dansband eller metalakter – de genrer som säljer mest fysiskt även i dag – är nära det countryfärgade dansbandet från nordöstra Skåne.

Men Ekendahl, som arbetat med bandet sedan 2006, är påtagligt stolt när han konstaterar:

– 30 000 är i linje med var förra plattan låg vid samma tidpunkt. Den förra är uppe i 40 000 nu. Fortsätter det så här blir det minst motsvarande för Roadtrip och för andra gången har vi även släppt dem på vinyl.

Det är via tätt samarbete med Sveriges handlare och grossister som de starka siffrorna nåtts. Det och bandets egen försäljning:

– När de spelade på Gröna Lund i förra veckan var det efteråt de längsta köerna jag sett vid en signering, fortsätter Jakob Ekendahl. Men det är konstant kö till deras egen merchandise och så har det sett ut på alla spelställen i sommar.

Lasse Stefanz låg första gången på albumlistan redan 1977. Men det tog till 2007 innan de för första gången nådde förstaplatsen. Nu har de gjort det till en vana. När Roadtrip gick som etta var det bandets 12:e etta i följd.

– Frågan är om någon svensk akt legat etta så många veckor totalt som Lasse Stefanz, det har inte skett på senare år i alla fall, fortsätter Jakob.

Lasse Stefanz fyller 50 år nästa år. På trettondagsafton 5 januari 2017 inleder de jubileumsåret med att fira med en stor fest med namnet One night only – Lasse Stefanz 50 år – i Kristianstad Arena. Kvällen inkluderar en 90 minuters konsert med de största hitsen.

Lars Nylin

.