19 augusti 2016

Red Bull Sound Select lanseras i Sverige

Den globala musikplattformen Red Bull Sound Select kommer till Sverige för att lyfta lokal talang till en internationell nivå. Fyra svenska artister har handplockats av två kuratorer för en första lansering.

Red Bull Sound Select är en utvecklingsplattform som i USA har banat väg för bl a Chance The Rapper. Idén är att låta lokala kuratorer välja ut artister som de tror på för en internationell scen. RBSS arrangerar varje år 200 livespelningar, studio-samarbeten, distributions-dealer och kampanjer som hjälper artisterna att nå sin publik.

De svenska kuratorerna är Johanna Beckman och Babak Azarmi, båda med stor erfarenhet från såväl den svenska som den internationella musikindustrin. Johanna driver sedan 2013 ett managementbolag för artister som Dungen och El Perro Del Mar samtidigt som hon är aktiv inom liveindustrin som en av huvudpersonerna bakom konsertlokalen Nobelberget. Babak Azarmi ligger bakom kollektivet Respect My Hustle (RMH) som på senare år varit hem till namn som Silvana Imam, Leslie Tay och Erik Lundin.

Under panelen ”Neighborhood Watch: Exploring the symbiotic relationship between community and curator” på Way Out West avslöjade kuratorerna att de fyra första namnen som är klara för Red Bull Sound Selects satsning i Sverige är Cherrie, Michel Dida, ShitKid och Namasenda.

Den första delen av Red Bull Sound Select består i konserter där de utvalda artisterna showcaseas tillsammans med en headliner. Konserterna kommer presenteras under hösten precis som chansen för de utvalda artisterna att delta i ”30 Days in LA”, en månadslång musikfestival i Los Angeles.

Christel Valsinger