2 augusti 2016

4 SNABBA Ledinsky

MI skriver sällan om artister och skivsläpp. Men få artister och skivsläpp är som Ledinsky, så här var ett undantag självklart. (Daniel) Ledinsky – förr på skivbolag som Warner, Universal och Razzia – är sedan fem år USA-baserad låtskrivare, producent och artist. Inget har blivit så uppmärksammat som hans första låt under eget namn, DonaldTrumpMakesMeWannaSmokeCrack. Det blev läge för en transatlantisk 4 SNABBA.

Den fräna kommentaren om presidentkandidaten är ett spår plockat från en EP kallad High Society och har toppat den globala virala listan på Spotify, parallellt med att den är på väg upp på andra. I nuläget närmar sig låten två miljoner streams på Spotify. Ledinsky har tidigare skrivit eller producerat namn som Cee Lo Green och svenska Petra Marklund. Han är förlagd av Sony ATV och har ett producent/artistavtal med Atlantic Records. Att han tillhör den rättframma sorten visar veckans 4 SNABBA.

Var det mycket snack om ni skulle våga släppa en så pass kontroversiell låt?

– Vet inte om det handlar så mycket om att våga. Det är något jag känt en längre tid, sen mina föräldrar abrupt gick bort, att jag måste göra.
Känns som ingen säger något nuförtiden, och som Gore Vidal sa: ”skriv något, even if it’s just a suicide note…” De senaste åtta åren har jag varit låtskrivare åt andra artister. Det alltid många viljor man måste ta i beräkning. Framförallt artistens, då det är deras uttryck, men här över ofta också många andra starka viljor när det är stora projekt. Jag tycker det är kul att skriva till andra men kände att jag behöver kunna uttrycka något som inte kompromissades med.  Därför ville jag göra en artistgrej jag skrev och proddade utan större inblandning från någon, good or bad.  Det sagt så har jag spenderat mitt liv runt artister och vet var det innebär, den delen är jag inte superpepp på.

Hur har reaktionen blivit i USA?

– Jag gjorde en 5-spårs EP och signade med Atlantic Records och Craig Kallman tidigare i våras. Den 14 Juni skrev jag DonaldTrumpMakesMeWannaSmokeCrack mest som en rolig grej, men det kom ur en form av desperation. Skickade den till lite kompisar och sedan dess har det varit fullt kaos.  Min kompis Nadya som driver Pussy Riot övertygade mig att släppa den. Så den kom ut redan den 15 Juli, ganska exakt fyra veckor efter jag skrev den. Den blev snabbt etta på både US och Global Viral Hits på Spotify vilket känns ganska galet. Jag vet inte mycket om sociala medier, hade inte Facebook eller Twitter för en vecka sen…
– Jag ville medvetet göra en ganska puckad lättsmält låt då ämnet är så läskigt deprimerande. Vi är tillbaka i 30-talet i retorik och agerande, Europa stänger gränser och USA bygger murar. Skrev den lite som en kärleksförklaring till USA, kanske låter märkligt men så är det. Viva Gore Vidal och Betty Friedan! Har hittat ganska många som känner som jag men har även vant mig att få mordhot dagligen,  så jag antar att den väcker känslor vilket är hela syftet med musik.
Vad gör du annars?
– Dricker ganska mycket…röker ganska ännu mycket mera bra kaliforniskt gräs…Annars har jag skrivit ganska mycket musik till andra artister och håller just nu också på att göra klart min halvkeffa men episka debut som är döpt till Vacation Forever 216- att hata havet (och Österrike) and the importance av att vara ärlig eller The assasssination of Olaf Palme. Har inte fullt bestämt titel än…
Var i USA bor och jobbar du?
– Jag bor i Los Angeles, men har en längre tid varit på väg att flytta till El Paso i Texas. Beror lite på var mina hundar vill gå i skola.
Lars Nylin
Bilden: Ledinsky och Frank.