19 juli 2016

LIVE Nya artister och ny scen till Way Out West

Ny scen för goda samtal. 18 nya bokade artister. Spelplatserna klara för Stay Out West och en stor satsning på alkoholfritt. Nyheterna duggar tätt från Way Out West.

Häromdagen kom den mindre roliga nyheten att The Avalanches tvingas ställa in sin planerade konsert på Way Out West på grund av sjukdom i bandet. Men idag kom besked om 18 nya bokade akter till Slottsskogen och Stay Out West. Bland dem Beth Orton, Laura Mvula, Niki & The Dove och Peter Bjorn & John. 

En ny scen introduceras också: WOW Talks presenterar samtal som ska lyfta hållbarhet och kreativitet ur olika aspekter. WOW Talks kommer att äga rum under alla tre festivaldagarna 11-13 augusti. Det blir samtal med miljöminister Karolina Skoog om hur hon tänker och vad hon vill och med fotografen Elin Berge lyfts temat ”Klä på eller klä av – att vara kvinna i det offentliga rummet”. Journalisten Martin Schibbye tar med oss på en resa till Eritrea i 360 grader och podcastarna Alex & Sigge ”dissekerar mjölkfrågan”. Hi-Fi Scenen bjuder in artister för att lyssna på deras musik och prata om skapande. Kajsa Haidl är värd och El Perro Del Mar en av gästerna.Bland övriga programpunkter finns även punk/hardcore-ikonen Henry Rollins som framför spoken word och samtal med artisten/regissören Johan Renck.

Platserna för årets Stay Out West-program, det vill säga det som tar vid när Slottskogen stänger varje kväll, är också klart. Förra årets nyhet, Bananpiren, återkommer med 93000 kvadratmeter festivalyta och tre scener. Pustervik är en klubbfavorit även i år medan Nefertiti gör comeback och Hagakyrkan är ny bland klubbscenerna. Gothenburg Studios på Hisingen återkommer också och kommer i år att husera två scener.

Tioårsjubilerande Way Out West gör i år även en satsning på alkoholfria drycker på festivalområdet. En helt alkoholfri bar kommer att öppnas mitt på området, mellan Flamingoscenen och Linnétältet. Det alkoholfria utbudet kommer även att utökas i de övriga barerna på området och ”inte förpassas till längst längst ner på menyerna och i kylarna”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. För att fira 10-årsjubileet släpper festivalen också ett eget alkoholfritt och ekologiskt mousserande vin. Vinet finns på Systembolaget från och med den 20 juli.

Christel Valsinger

Samtliga talare under WOW Talks och alla bokade artister finns på www.wayoutwest.se. En intervju med Lugers Ola Broquist med anledning av 10-årsjubileet finns att läsa på Djungeltrumman .