19 juli 2016

LIVE Kjell Höglund hyllas på Storsjöyran

Årets upplaga av Storsjöyran i Östersund har toppar som Van Morrisons enda Sverigekonsert i sommar liksom en dubbelföreställning med Bob Hund. Men det som kanske står ut mest är en 70-årshyllning till traktens kultikon Kjell Höglund. Bland de som hyllar Höglund finns Lars Winnerbäck, Melissa Horn med mamma Maritza Horn, och inte minst Östersunds egen Annika Norlin.
– Det är vi själva som producerat och skapat ”Kjellsorterat.” Vi har strategin att göra minst en egen programpunkt per år som inte finns på någon annan festival. De vi gjort hittills har alla haft Jämtlands-anknytning. Förra året tolkade jämtländska artister andra jämtländska artister. Annika Norlin tolkade exempelvis Triakel. Vi gjorde även ”Alla spelar Allan” som var en hyllning till Allan Edwall där nya band gjorde hans låtar, säger Storsjöyrans bokningsansvariga Andrea Wiktorsson.

Storsjöyran, som i år äger rum den 29-30 juli, startades i nuvarande form 1983. Då var ”Yran” den första musikfestivalen i Sverige med scener och restauranger uppbyggda mitt i ett stadscentrum. Nu är den en av Skandinaviens största musikfestivaler som förutom själva festivalen också omfattar den tio dagar långa ”Yranveckan”. Varje år uppträder runt 50 grupper på åtta scener. På branschgalan Sweden Live i Malmö i januari – där landets musikbransch och arrangörer samlas – utsågs Storsjöyran 2015 till Bästa arrangemang”.

Bob Hund gör – utöver en ’vanlig festivalspelning’ 30/7 – även en lite mer annorlunda, exklusiv konsert inne på Storsjöteatern dagen innan där de framför egenskriven musik till stumfilmen Människa med filmkamera från 1929. Andra namn under de två dagarna inkluderar WASP, Refused och Bo Kaspers Orkester. Winnerbäck och Horn gör även egna framträdanden.
Lars Nylin