18 juli 2016

SOMMARSUMMERING Jonas Sjöström/Playground

I en serie tar MI ledande musikbossar på pulsen. Vi kollar vad som hänt på deras bolag under året hittills och vad som är på gång. Först ut, Playgrounds VD Jonas Sjöström.

Vilka var de stora händelserna hos er under våren?

– Vi har inga större förändringar i vårt upplägg. Vi kör fortsatt satsning på den digitala marknaden men även mycket fysiska släpp. Vi har tre anställda som är Youtubecertifierade och vi har även utökat vår internationella avdelning eftersom vi har signat flera nordiska artister med internationell potential vilket känns väldigt roligt.
– Vi hade en fin vår med starka släpp från Ken Ring, Keya, SödraSidan, Parham, Avalanches, Radiohead, Blood Orange, The Strokes nya ep, Pet Shop Boys och många fler. Det var självklart också stort att ha Adele på Sverigebesök efter hennes enorma framgångar med 25. Vi har haft singelsläpp från flera nya svenska artister som har överraskat; Skander, Rein, Hundhimlen. Just nu har vi en hit med franska Imany och Don’t Be So Shy. Vi har utvecklat spellistetjänsten Listr (https://open.spotify.com/user/listr.fm) och den fortsätter vi jobba med.

Vad är på gång just nu och kommande halvår?

– Vi fortsätter satsa brett. Just nu laddar vi inför Way Out West där vi har hela 18 spelande artister. Vi har just inlett samarbete med fantastiska Slowgold från Göteborg som jobbar på ett nytt album. Svenska Jackie Tech debuterar i augusti med en singel som amerikanska bolaget Ultra har licenserat för resten av världen och släpper samtidigt. Solens nya album, producerat av Ulf Rockis Ivarsson, blir mäktigt. Vi hoppas mycket på Smith & Thell, denna otroligt talangfulla duo som slagit svenskar och amerikaner med häpnad. Deras debutalbum som kommer i slutet av året är makalöst bra. Sarah Riedel tolkar Kristina Lugn på nytt album. Ny ep med Anders Glenmark. Nya skivor från Nick Cave, Angel Olsen, Good Charlotte, Wild Beasts, Dinosaur JR, King Creosote och ytterligare en stor internationell artist vars albumrelease är hemlig än så länge, men vilken vi ser mycket fram emot. DVD:er med Ozzy Osbourne, Marvin Gaye, Joni Mitchell, Peter Gabriel med flera.

Vad är det intressantaste som händer i branschen just nu?

– Det finns sensationellt mycket bra ny svensk musik just nu. Väldigt mycket talang kommer från Göteborg, som Parham, Skander, Slowgold, Bodal. Det gör att det är roligt att jobba. Uppgången för digital försäljning gör att vi kan satsa mer på svensk utgivning och nya artister. Vi trivs med vår position som ett stort independentbolag med muskler och flexibilitet. Vi ger ut musik vi gillar och som vi tror kan bli framgångsrik – ett enkelt koncept som känns självklart för oss.
Vi har en bra mix av svenskt och utländskt och från ganska vitt skilda genrer.

Lars Nylin