18 juli 2016

GULDKLAVEN Blender årets dansband

När priset Guldklaven delades ut i sex kategorier direktsänt i P4 blev Blender blev Årets dansband, Årets sångare blev Andreas Olsson i Sannex och till Årets sångerska utsågs Sandra Estberg i Martinez . Årets låt blev Leva tills jag dör med Mikael Wiehe.

GULDKLAVEN 2016 – HELA VINNARLISTAN

Årets dansband: Blender
Årets låt: Leva tills jag dör, Mikael Wiehe
Årets sångare: Andreas Olsson, Sannex
Årets sångerska: Sandra Estberg, Martinez
Årets musiker: Andreas Klahr, Mickeys
Årets album: Din sida sängen, Sannex

SKAP-stipendiet (Sveriges kompositörer och textförfattare) gick till kompositören Mona Gustafsson och Anders Wigelius som fick dela på stipendiesumman 40 000 kronor.

Juryns Specialpris, delades ut till Grumpy Production och TV4 med motiveringen:

”För utvecklandet av en ny programidé som satt dansbanden i fokus på ett nytt unikt sätt, och för modet att satsa och lägga programmet Tack för dansen på bästa sändningstid. Genom att lyfta fram musiken och låta dansbanden berätta sin historia har man fångat en miljonpublik.”

För sjuttonde året i rad arrangerades musikpriset och galan Guldklaven i ett samarbete mellan Sveriges Radio, danstidningen Får jag lov och musikfestivalen Dansbandsveckan i Malung. Vinnarna röstades fram av en jury tillsammans med svenska folket via telefonomröstning. Juryn och telefonrösterna hade lika många poäng att dela ut och vid ett likaläge vägde svenska folkets telefonröster tyngst.

Pengarna som samlades in genom telefonomröstningen går till Radiohjälpen. Det blev totalt 154 836 kronor.

Lars Nylin

Foto Martina Holmberg/Sveriges Radio