4 juli 2016

NYLIN Det finns inga om och men, det bara ska

Så kom den igen. Och ännu påtagligare än i höstas. Känslan av att män, det är bara män, tappat de små koncepter som möjligen fanns kvar i relationen till kvinnor, framförallt synen på kvinnor. 

Först anmälningar om en serie våldtäktsförsök vid Bråvallafestivalen, i minst ett fall fullbordad. Men också samma helg 24 anmälningar om ofredande av kvinnor i samband med festivalen Putte i Parken i Karlstad.

Som en bisarr knorr på eländet gick sedan hatsajten Avpixlat ut med en artikel där man totalt förvränger ett uttalande artisten Pernilla Andersson gjorde i GP i helgen (hämtat från Anderssons blogg) efter att hon hade framträtt på just Putte i Parken. Avpixlat vänder Pernilla Anderssons frustration över mäns beteende till att i Avpixlats bekant vidriga agenda få det till att Andersson endast anklagat ensamkommande barn för övergreppen i Karlstad. Något som inte ens nämns i hennes text.

Men Avpixlats metod – artikeln är nu begärd bli borttagen av Anderssons advokat – kanske möjligen kan ha något gott med sig mitt i det mörka.

Ibland är all debatt bra debatt och när Avpixlat sätter spotlight på ensamkommande (vars beteende givetvis också är oförsvarbart) betyder det också att många påminns om att de anklagade i Norrköping är ”vanliga svenska män”.

Vansinnet går långt bortom bakgrund och kulturskillnader. Det handlar om att män tar sig friheter för att de är män. Kåta, makthungrande, gränslösa. Med bra eller dålig uppfostran, med olika grad av insikt om hur detta skadar, med olika grad av påföljder. Män gör för att män kan.

Det är också ditåt, mot den insikten, som debatten och strålkastarljuset måste leda fler och fler och fler. Istället för att som nu – det blir i alla fall känslan en helg som denna – mäns attityd går att fel håll.

Zara Larsson sa det perfekt i helgen: Det är helt ointressant att få veta att flertalet män är vettiga så länge inget görs för att ändra andras vidrigheter.

Organisationen Livemusik skriver bra i ämnet i ett pressmeddelande på måndagen – hela meddelandet finns längst ner på denna sida. Där understryker man vikten av polisanmälningar och formulerar också själva grundproblemet:

”Tvärtom så lever vi i ett samhälle där vi lär våra barn att betrakta kvinnor som objekt som finns till för att tittas på, bedömas och sexualiseras, och där pojkar fostras in i en snäv machonorm och lär sig att ta mer plats än flickor. ”Boys will be boys”.”

Det finns inga om och men, detta bara måste ändras på. Grabba närmaste grabb och piska bildligt talat in detta. Annars är det frågan om vi är värda det fantastiska konceptet livefestivaler. Att vissa inte är värda att vistas på sådana är tyvärr redan bevisat om och om igen.

Lars Nylin

 

Pressmeddelandet från Livemusik Sverige

 

SAMARBETE FÖR ETT TRYGGARE SAMHÄLLE GER TRYGGARE FESTIVALER

Livemusik är något av det bästa som finns. En bra konsert där du tillsammans med andra människor delar en fantastisk upplevelse kan få din kropp att bubbla och skapa känslor av gemenskap och eufori.

Tyvärr är vi medvetna om att många människor på en liten yta också kan skapa problem. Därför har vi sedan länge målmedvetet arbetat för att förebygga alla former av sexuella ofredanden och göra svenska musikfestivaler till en så trygg och säker plats som möjligt.

I vintras anordnade vi ett medlemsmöte som fokuserade på sexuella ofredanden där bl a polisen och We Are Stockholm delade med sig av sin kunskap. Under mötet tillsattes en arbetsgrupp som har tagit fram ett pm om hur arbetet ska bedrivas. Ett viktig punkt är att uppmana till polisanmälningar för att få bort mörkertalen och på så sätt förbättra kunskapen om hur många som utsätts och på vilket sätt det sker. Arbetsgruppen har även tagit fram ett informationsmaterial för att påminna publiken om vad som gäller.

Livemusik Sveriges medlemmar samarbetar med flera frivilligorganisationer för att stärka kunskapen om dessa frågor. Vi för en löpande dialog med både polis och med varandra för att utbyta erfarenheter och arbetsmetoder, och alla våra medlemmar gör sitt yttersta för skapa så trygga arrangemang som möjligt.
Tyvärr är det ju inte så enkelt att sexualbrott är ett problem som är unikt för festivaler. Tvärtom så lever vi i ett samhälle där vi lär våra barn att betrakta kvinnor som objekt som finns till för att tittas på, bedömas och sexualiseras, och där pojkar fostras in i en snäv machonorm och lär sig att ta mer plats än flickor. ”Boys will be boys”.

För att förändra detta krävs ett arbete på bred front. Det räcker inte med en magisk kampanj för att förändra seglivade strukturer, utan det behövs att många goda krafter samarbetar och stöttar varandra, och framförallt att vi alla fortsätter prata om detta. Att anmälningarna om sexualbrott ökar är ett tecken på att fler blivit medvetna om att det faktiskt är ett brott, och vågar säga ifrån. Det är inte heller en viss typ av män som begår de här brotten, men det gemensamma för förövarna är dock att de är män. Därför vill vi uppmuntra män att prata med varandra om gränser, mansnormer och att bli bättre på att säga ifrån när någon beter sig illa. Alla behöver sluta peka på varandra och istället hjälpas åt att bygga ett samhälle där alla kan känna sig trygga och säkra – överallt.

Styrelsen för Livemusik Sverige

Per Alexanderson – Liseberg
Lovisa Delehag – Blixten & Co
Patrick Fredriksson – Way Out West
Niclas Lagerstam – Putte i Parken
Anders Larsson – United Stage AB
Mats Natvig – Sweden Rock
Elisabeth Rosenbrand – Musikens Makt
Andrea Wiktorsson – Storsjöyran
och
Joppe Pihlgren – verksamhetsansvarig Livemusik Sverig