27 juni 2016

FÖRLAG Led Zeppelin friade

I en principiellt viktig dom har Led Zeppelin av en jury i Kalifornien friats från anklagelser att ha plagierat introt till 70-talsklassikern Stairway To Heaven från en låt med 60-talsbandet Spirit.

Domen har ansetts stå ut bland andra plagiatfall eftersom många hävdat att Led Zeppelin mer eller mindre satte i system att plagiera andra låtskrivare, en kritik som bandet och dess representanter kraftfull motsatt sig men som genom rättegången hävdats av åklagaren.

Det är stiftelsen efter den bortgångne låtskrivaren Randy Wolde som anklagat Led Zeppelins gitarrist Jimmy Page för att ha plagierat ett gitarriff från Wolfes och Spirits låt Taurus från 1968. Stairway to Heaven gavs ursprungligen ut 1971. Försvarssidans expertvittnen har hävdat att de två låtarna delar en mycket vanlig typ av musikalisk uppbyggnad i sin tradition.

I ett pressmeddelande efter domen säger Page:

“We are grateful for the jury’s conscientious service and pleased that it has ruled in our favour, putting to rest questions about the origins of Stairway to Heaven and confirming what we have known for 45 years. We appreciate our fans’ support, and look forward to putting this legal matter behind us.”