21 juni 2016

MUSIKBOLAG Global multiplatinaskiva till Alan Walker

Norrmannen Alan Walker, kontrakterad till svenska Sony Music, har fått en global jättehit med Faded. Nu har den guld och platinabelönats.

Alan Walkers Faded har hittills sålt mellan guld och 8 gånger platina i 24 länder över hela världen. Den 18-åriga norska artisten kontrakterades till svenska Sony Music i oktober 2015 och har gjort entré på den globala musikscenen som en av de mest framgångsrika artisterna 2016. Förra helgen spelade han på Summerburst i Stockholm och fick i samband med det motta en multiplatinaskiva.

– Vi är mycket stolta över att få åka med på Alan Walker-resan, vilket fantastiskt år hittills! Alan är en otroligt spännande artist och vi har bara sett början av hans karriär. Faded har blivit en global framgång på kort tid och vi är mycket glada över att fortsätta vårt arbete med Alan och hans team, säger Mark Dennis, VD, Sony Music Sverige.

– Att få höra att min singel sålt över fyra miljoner över världen är overkligt. Siffrorna är så stora att det inte går att förstå, det är otroligt. När jag laddade upp min första låt på Youtube hade jag aldrig i mitt liv kunnat hoppas på att något som detta skulle hända. Stödet från alla har varit fantastiskt, jag hade inte kunnat vara mer tacksam till alla som supportar mig, fortsätter Alan Walker.

Faded släpptes 4 december 2015 och har i dag nått 4,6 miljoner sålda exemplar världen över. Musikvideon har över 400 miljoner visningar på YouTube. Låten har toppat singellistan i tio länder i världen och nådde Top 10 i Storbritannien, nummer två i Australien och tog sig nyligen in på plats 80 på Billboard Hot 100. Den var nummer ett på Global Shazam Chart i sju veckor och nummer ett på den Europeiska radiolistan i 6 veckor.

Försäljning Faded:

8 x platina – Sverige.
6 x platina – Norge.
4 x platina – Italien, Polen.
3 x platina – Finland, Holland, Schweiz.
2 x platina – Australien, Spanien, Belgien, Nya Zeeland, Irland.
Platina – Tyskland, Frankrike, Österrike, Danmark, Malaysia.
Guld – Storbritannien, Kanada, Brasilien, Chile, Colombia, Portugal, Sydafrika.

Exakt sex månader efter releasen av Faded är Alan Walker tillbaka med singeln Sing Me To Sleep som redan är nummer 1 hemma i Norge och topp 15 i Sverige.

Lars Nylin

På bilden från vänster: Johanna Hoffman (Product Manager, Sony Music), Lisa Hultengren (Creative Manager, Sony Music), Claes Uggla (A&R, Sony Music), Alan Walker (artist), Mark Dennis (Managing Director, Sony Music Sverige), Gunnar Greve (Manager, MER), Gilbert Lunde (Manager, MER).