21 juni 2016

DIGITALT Spotify passerar 100 miljoner

Spotify har nu mer än 100 miljoner användare varav cirka en tredjedel är betalande.

Vid de senaste officiella siffrorna i slutet av 2015 hade Spotify 89 miljoner användare, varav 28 miljoner betalande. Nu bekräftar bolaget till bland andra Wall Street Journal och DI Digital att man har passerat 100 miljoner varav drygt 30 miljoner är betalande.

Antalet användare som ställer om från fri användning till att betala har varit en central punkt i synnerhet i USA. Med en andel på en tredjedel betalande anser experter att man ligger vid gränsen till vad musikbranschen i USA anser acceptabelt. Men hittills klarar Spotify den balansgången och utåt har det inte kommit några signaler om att man planerar att ändra sin gratismodell. Rykten om att exempelvis Radioheads aktuella album skulle ha varit nära att bli tillgänglig endast för betalande har dementerats av Spotify.

Spotify dubblerade sin omsättning förra året och nådde 18 miljarder kronor. Men företaget går fortfarande minus, förra året redovisade Spotify en förlust på 1,6 miljarder kronor.

Lars Nylin