19 juni 2016

FÖRLAG Johnny Tennander ny VD Sony/ATV Scandinavia

Johnny Tennander efterträder Patrik Sventelius som VD för Sony/ATV Music Publishing Scandinavia.

I sin nya position kommer Johnny Tennander att ansvara för alla bolagets operationer i Norden, baserad i Stockholmskontoret. Förändringen träder omedelbart i kraft och Tennander kommer att rapportera till Guy Henderson, Executive Vice President på Sony/ATV International. Johnny Tennander efterträder Patrik Sventelius som går vidare till annan verksamhet.

I sin roll kommer Tennander att fortsatt agera under titeln Senior Vice President A & R i Sony/ATV:s europeiska team. I den positionen rapporterar han till Guy Moot, VD för Sony/ATV UK, Moot är också chef för förlagets kreativa team.

– Det är fantastiskt att kunna meddela detta. Med Johnnys erfarenhet och begåvning är han välutrustad för denna viktiga roll, inte bara för Sony/ATV utan för Skandinavisk musikindustri som helhet. Han backas upp av ett starkt team och med sin bevisade skicklighet i kreativitet och A & R kommer Johnny att ta vår Skandinaviska verksamhet till sina högsta höjder, säger Guy Henderson i ett pressmeddelande.

Guy Moot fortsätter:

– Jag har växt upp med Johnny i den här branschen och jag är mycket stolt över vad han uppnått. Han är passionerad om musik och han är passionerad i att säkra avtal, men allra viktigast: han har en djup passion för förlagsverksamheten i det här bolaget. Skandinavien är en så framåtsträvande marknad vad gäller att skapa och exportera musik och teknologi och jag kunde inte bli gladare än över faktumet att just han kommer att leda bolaget.

Johnny Tennander själv kommenterar utnämningen:

– Det är en ära och väldigt spännande att ta det här steget och jag vill tacka Marty Bandier, Guy Henderson och Guy Moot för att de ger mig den här chansen. Vi är i en omställningsperiod i musikindustrin och jag kunde inte befinna mig i ett bättre team för att möta de utmaningar som ligger framför oss. För mig handlar det alltid om kvaliteten i musiken och om att ge de bästa möjliga servicen till våra låtskrivare och artister.

Tennander började på V2 Records innan han flyttade till EMI Music Publishing 2002. Han befordrades till A & R-chef 2006, blev Vice President A & R år 2009. Han skiftade sedan 2012 i samband med att Sony/ATV köpte EMI till en roll som A & R-chef för Skandinavien kombinerat med positionen som Senior Vice President A & R Europe. Tidigt 2015 gjordes han till Deputy Managing Director för Sony/ATV Scandinavia.

Bland de många artister och låtskrivare han jobbat nära med finns Avicii, Lykke Li och Peter Bjorn and John. Han kontrakterade även Daniel Ledinsky som var medkompositör till Tove Los Habits, Astma & Rocwell, Elias, och har i år haft global framgång med Alan Walkers Faded.

Lars Nylin