13 juni 2016

MUSIKBOLAG Bengans växer som distributör

Bengans växer som distributör. Butikskedjan lägger nu Birdnest och SuperPuma till sina distribuerade etiketter.

För de flesta blev Bengans roll som distributör uppenbar när de förra året plötsligt stod som avsändare för titlar inklusive Håkan Hellström från bolaget Woah Dad!. Nu lägger man Birdnest och SuperPuma till de man distribuerar fysiskt. Birdnest, klassisk punkettikett, har titlar med namn som Asta Kask, Charta 77, Millencollin, De Lyckliga Kompisarna och Troublemarkers. SuperPuma handlar framförallt om Daniel Norgren.

– Vi har sedan ett tag tillbaka fått växa in i rollen som distributör, det började så smått med att enstaka artister ville ha hjälp med att få ut sina skivor, därefter hakade även lablar på. Vi såg det till en början som ett sätt att vara säkra på att kunna erbjuda våra egna kunder plattor, sedan har det växt fram till att vi distribuerar till andra handlare, säger Peter Sandberg på Bengans i Göteborg.

Men nu har det blivit större?

– Självklart tog det riktig fart när vi började distribuera Woah Dad! och i synnerhet Håkans Hellströms Håkan Boma Ye. Med tanke på att vi lägger upp artiklarna i Grammotex så når vi idag alla som är intresserade av att handla fysiska skivor, dessutom har vi en b2b sida (bengans.nu) som bara innehåller våra egna utgivningar samt distributionen, fortsätter Sandberg.

Lars Nylin