13 juni 2016

MUSIKBOLAG Amigo firar 50 år

I år är det 50 år sedan bröderna Boquist startade etiketten Amigo, något som kommer firas under hela 2016 med ett flertal releaser. Först ut är en återutgivning av Sofia Karlssons Svarta Ballader som för första gången släpps på vinyl.Dessutom lanseras en jublieums-hemsida fylld med historik och musik.

1966 startade bröderna Per-Anders och Jan Boquist skivbolaget Amigo i en nedlagd mjölkfabrik i Atlasområdet. Första utgivningen var en svensk version av temat ur filmen Doktor Zhivago med gruppen Country Four, en skiva som snabbt blev en framgång och möjliggjorde fortsatt verksamhet.

För att kunna utöka den startade man i början på 70-talet egen fysisk distribution av skivor, och för att inte tappa bort själen i bolaget trots expansionen var man noga med att endast anställda riktiga musikälskare. Bluesentusiasten Hasse Andreasson såg till att man började distribuera de bästa amerikanska etiketterna inom blues, folk och Americana och bidrog till att Amigo blev den första utländska representanten för det prestigefyllda bolaget ECM.

Under 80- och 90-talet utvecklade Ulf Lindqvist Amigos repertoar för rock- och soul med både egna innovativa rockproduktioner samt samarbeten med band som Nomads, Sinners och Dolkows.  Parallellt med detta renodlade Göran Petersson Amigos egna produktioner av jazz och folkmusik där album med Ale Möller, Lena Willemark, Oddjob och Sofia Karlsson kan nämnas som de mest utmärkande. Ytterligare ett viktigt ben i verksamheten var världsmusiken, ett spår som den ena grundaren Per-Anders son Fredrik vidareutvecklade vilket ledde fram till viktiga avtal med bolag som Sterns, Sonodisc, Cooking Vinyl, Mélodie och Hannibal.

Under 80-talet växte Amigo i storlek och betydelse, startade dotterbolag i de övriga Nordiska länderna och kunde så småningom representera, sälja, marknadsföra och distribuera över hela Norden från ett centralt lager i Stockholm. Verksamheten kom att omfatta mer än 10 000 lagerförda artiklar från över 400 skivbolag. Det kanske enskilt viktigaste utländska bolaget man representerade var skivbolagsgruppen Fantasy Records, som omfattade världens största jazzkatalog med etiketter som Prestige, Milestone, Galaxy, Riverside och Debut, soulbolaget Stax samt hela Creedence Clearwater Revivals katalog. Efter över 30 år av prestigefyllda utgivningar tilldelades Amigo 1999 en välförtjänt Hedersgrammis från IFPI.

I början av 2000-talet valde de tidigare ägarna att leta sig till nya utmaningar i livet, och etiketten såldes till Bonnierkoncernen. Bonnier Amigo Music Group växte snabbt till Skandinaviens största oberoende musikbolag, med en repertoarmässig bredd från Astrid Lindgren till speed metal, Markoolio och svensk folkmusik. I samband med det stålbad som senare hela musikbranschen fick genomgå valde Bonnierkoncernen att flytta sina resurser till andra delar av sin verksamhet och 2009 sålde man hela verksamheten till fyra privatpersoner som bildade bolaget Cosmos Music Group, där etiketten Amigo sedan dess har fått möjlighet att fortsätta finnas till och utvecklas.

För att fira att Amigo fyller 50 år väntar en rad utgivningar under året på den numera legendariska etiketten. Först ut bland dessa är en återutgivning av Sofia Karlssons bästsäljande album Svarta Ballader som för första gången ges ut på vinyl. Samtidigt lanseras en jubileums-hemsida där man kan förkovra sig i både Amigos historik och den utgivna musiken samlade i nya kurerade spellistor. Under hösten väntar fler releaser från bl a Magnus Carlson, Matti Bye och Toni Holgersson.

Länk till jubileumshemsidan:  http://amigo-musik.se