31 maj 2016

MARKNADSANDELAR/FÖRLAG Kent ger Sony/ATV stark dominans

Med samtliga låtar från Kents nya och sista album Då som nu för alltid på topplistan når Sony/ATV den högsta andelen av förlagsmarknaden sedan MI började rapportera om andelarna. Det dominerande förlaget har denna veckan 26,4% av marknaden.

Att alla låtar från ett nytt album går in på topplistan är extremt ovanligt. Men när Kent släpper ett album för sista gången är det ett faktum. På topplistan ligger också singeln Egoist, som inte finns med på albumet. Det gör att Kent har hela tolv låtar på topplistan. Samtliga är skrivna av Joakim Berg och förlagda på Sony/ATV (Den sista sången är skriven av Joakim Berg, Liv Berg, Ava Berg och Sixten Berg).

Kent-dominansen gör att övriga förlag får en mindre andel att dela på. För andra gången i år får Warner/Chappell dock en större andel av marknaden än Universal Music Publishing, men det är med minsta möjliga marginal, då andelarna blir 11,5% respektive 11,4%.

Publishing Company TEN ökar något, tack vare att man står bakom låtskrivarna till Zara Larssons och The Fooo Conspiracys låtar på topplistan. Den här veckan har de 2,11% av andelarna.

För tio procent av marknadsandelarna är informationen inte tillgänglig, vilket beror på att de ännu inte finns registrerade hos STIM.

Länk till förlagsandelarna: http://www.musikindustrin.se/marknadsandelar/skivbolag-topp-100-singel/

Christel Valsinger