21 maj 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 20 Timberlake till toppen

Justin Timberlake klättrar denna vecka inte helt överraskande hela vägen till toppen med Don’t Stop The Feeling [RCA/Sony]. David Guettta och Zara Larsson är veckans hetaste nyhet. Albumlistan regeras fortsatt av Veronica Maggio med Den första är alltid gratis [Universal/Universal].

Europasamarbetet har gnisslat på senare år. Men på veckans lista har det en bra period. Eurovision Song Contest påverkar både direkt och indirekt listan, detta medan nästa månads EM i fotboll också sätter spår – bara de första att döma av utgivningar den senaste veckan.

Att Justin Timberlakes pausnummer från ESC skulle gå hela vägen var ingen skräll efter att den toppat Spotifys svenska lista.  Det betyder även ännu en etta för Max Martin och Shellback.  Men även direkt har ESC spetsat till listan. Frans återkommer till plats 10 – från 24 – med If I Were Sorry [Cardiac/Sony] och Australiens bidrag Sound Of Silence med Dani Im [Sony/Sony] går in som stark nummer 17.

Även låtarna som till sist gjorde upp om segern finns på topp 100: Rysslands Sergei Lazarev går in som 34 med You Are The Only One [RTR/Universal] medan slutvinnaren från Ukraina, Jamalas 1944 [Enjoy] startar som 46. ESC märks även på Heatseekerlistan där Polens Michal Szpak toppar med Color Of Your Love [Sony/Sony].

ESC märks inte minst på samlingslistan där Eurovision Song Contest: 2016 Stockholm [Universal/Universal] går in sim ny etta. Totalt är den 4 när all albumförsäljning sammanräknas.

EM i fotboll gör sig uppmärksammat genom att David Guetta feat. Zara Larsson går in som ny nummer 8 med This One’s For You [Parlophone/Warner]. Den här låten är turneringens officiella presenterad av fotbollsorganisationen Uefa. Det har skapat en viss förvirring när Frej Larsson och Joy släppte låten Mitt team i veckan. Den låten är den officiella svenska EM-låten.

Av ”vanliga” titlar på listan kan noteras att Laleh tar ytterligare ett kliv uppåt till 5 med Bara få va mig själv [Warner/Warner] och att Mike Perry feat Shy Martin en stark klättring från 30 till 13 med The Ocean [DF/Sony].

Håkan Hellström gör ett slags återkomst när Din tid kommer [Woah Dad!/Warner] klättrar från 45 till 21. Låten har efter sju veckor legat som högst som nummer 5 och har sedan åkt upp och ner på topp 50.

En annan stark nyhet är Drake feat. Rihanna som med Too Cool [Cash Money/Universal] går in som 22. Drake feat. Wizkid & Kyla var förra veckan listetta med One Dance [Cash MOney/Univversal], den petades nu ner till plats 2.

Drakes album Views [Cash Money/Universal] är nu släppt på Spotify och klättrar på abumlistan från 37 till 3. Ny tvåa på den listan är Kygo med Cloud Nine [Kygo/Sony], norrmannens debutalbum ligger en dryg procent efter Veronica Maggio räknat i marknadsandelar.

Att notera: Ghost tar över tätplatsen på vinyllistan med Infestissuman [Universal/Universal].

Lars Nylin