20 maj 2016

SPOTLIGHT Frej Larsson & Joy ”Mitt team”

Sveriges officiella EM-låt är här. Och den är bra!

Svenska fotbollslåtar är ett eget litet musikuniversum. Så sällan bra. Så ofta töntiga. Ändå för evigt inristade i musikhistorien. Att Sverige ligger i topp när det gäller att producera lysande popmusik och storsäljande danshits märks liksom inte när ett EM eller VM närmar sig. (Ja det finns några undantag, t ex GES, men det är ju 22 år sedan.)

Men årets officiella, svenska EM-låt Mitt team (Universal Music) är en glad överraskning. Låten som Zlatan beskrivit som ”ovanför Svensktoppen” är en modern uppdatering av det klassiska fotbollslåtskonceptet med hejaklackskörer, handklapp  och studsande dansbeat. För produktionen står så också spjutspetskompetensen inom hitproduktion, Max Martin, tillsammans med Shellback och Oscar Holter.

Det känns på många sätt helt självklart att en fotbollslåt 2016 ska ha rap. Och är detta möjligen första gången en svensk, officiell låt för herr-fotboll framförs ihop med en kvinna? (Uppdaterat: Towe Jaarnek var med på Sveriges EM-låt 1992. Så 24 år sedan senast.)  Frej Larsson (Maskinen) och Joy M’batha rappar hetsigt och kaxigt att ”Mitt team håller allt guldet som fort knox/ditt team håller knappt för stunden som ett kråkslott”.

Videon har dessutom den inkluderande, samlande effekt som sport och musik i sina bästa stunder har (finns just nu bara i Zlatans fb-flöde https://www.facebook.com/ZlatanIbrahimovic/?pnref=story). Heja Sverige!

Lyssna här:

Christel Valsinger