19 maj 2016

DIGITALT Kobalt lanserar app

Kobalt Music fortsätter att finnas i front i ämnet transparens på förlagsfältet. Nu har det Sverigekopplade bolaget släppt en app som enligt Kobalt ger förlagets låtskrivare alla viktiga fakta i realtid.

Enligt Kobalt kan förlagets kompositörer via appen dagligen scrolla genom 100 av sina största intäktskällor bland verk, inklusive intäkter från synkar.

Den här kopplingen mellan en kreatörs verk och deras inkomst är den första i sitt slag. Föreställ er hur det kommer att påverka deras beslut” säger bolagets VD Willard Ahdritz i ett pressmeddelande.

Appen finns initialt för iOS men en version för Android sägs vara på väg.

Kobalt Music grundades av Ahdritz i Stockholm och London år 2000. I dag har Kobalt kontor i New York, London, Los Angeles, Stockholm, Miami, Nashville, Sydney, Berlin och Hong Kong. Bland förlagets kunder finns Max Martin.

MI har kollat runt hur de ledande förlagen ligger till i frågan. De flesta har motsvarande appar på väg, men pekar på faktumet att de har betydligt större kataloger och nätverk än Kobalt och att det därför är mer komplicerat att lösa.

Lars Nylin