16 maj 2016

NYLIN Suédois, douze points!

Eurovision Song Contest hyllas som arrangemang, spänningsfaktor och publikmagnet. MI:s Lars Nylin hittar vinnaren i en fyraminutersfilm utom tävlan.

Först darrade vissa över faktumet att Stockholms riktigt stora arenor inte var tillgängliga för Eurovision Song Contest. Parallellt bävade åtskilliga över att SVT och Stockholms Stad spenderar hundratals miljoner på ett jippo. Inte minst fanns de som befarade terrordåd.

Direkt efter finalkvällen märktes inget av detta. Det enda som brett ifrågasattes var som så ofta – vinnarlåten.

I övrigt var det succérubriker rakt genom: om TV-sändningen från SVT (lysande), spänningen (stor) och tittarsiffrorna.

Själv hade jag två vinnare som båda var utom tävlan.

Först Jonas Åkerlunds film om det svenska musikundret. Åkerlund hade pepprat fyra minuter med vassa klipp, från högt (det mesta) till lågt (Günther).

Uppdraget att samla allt på fyra minuter är givetvis omöjligt och en personlig touch ska finnas för att sånt här ska bli tittvänligt. Åkerlund hade visserligen – helt korrekt – valt att utgå från 6 april 1974 när ABBA vann ESC med Waterloo samtidigt som Blue Swede blev etta på USA-listan med Hooked On A Feeling. Men det finns ändå minst ett hundratal kandidater.

En rolig tankeövning blev nu att tänka efter vad som INTE kom med. Jag postade därför en sådan fråga på Facebook. Någon tyckte frågan var tramsig, jag antar att det då syftades på att den implicit skulle vara en kritik mot urvalet i sig. Själv såg jag den endast som ett sätt att understryka hur mycket mer det finns än alla de bevisade hitleverantörer som ibland syntes så snabbt att man missade dem om man blinkade.

Förslagen på tillägg var många. Men ingen kunde peka på något självklart ”måste-namn” som saknades. Själv skulle jag ha haft med The Knife och Stina Nordenstam, men det är smaksaker. I slutänden är filmen en pärla som tveklöst ger svensk pop poängen douze points.

Den andra vinnaren? Givetvis Justin Timberlake.

Med hans entré blev det liksom på riktigt igen. Föga överraskande är det också den låten, Can’t Stop The Feeling, som i dag tippar svenska Spotifylistan och är den från ESC som syns på Spotifys Global Top 50.

Lars Nylin