10 maj 2016

ESC Schlagerprofilen hoppas på Italien

Sveriges chanser i ESC är goda. ”Topp tio garanterat”, menar Ken Olausson, skribent för QX och en av ESC-experterna bakom bloggen Schlagerprofilerna. Bland de personliga favoriterna finns Italiens bidrag, men vinnarsnacket går kring Ryssland, Australien och Frankrike.

SchlagerprofilKen Olausson har varit besatt av Eurovision sedan Carola vann Melodifestivalen med Främling 1983. Bland hans ESC-favoriter genom tiderna finns bland annat franska White and Black Blues från 1990 och tyska Ein Lied Kann Eine Brücke Sein från 1975. Årets Eurovision Song Contest i Stockholm blir det sjunde han bevakar på plats.

Kan du se några trender i 2016 års lineup?
– Låtmässigt är det möjligen lite mer modernt och listvänligare än vanligt, men den tydligaste “Måns-effekten” är att det är väldigt många som står ensamma på scenen – dansare och körer är helt ute – och att det är väldigt mycket tekniskt avancerade nummer med skärmar, projiceringar och hologram.

Vilka är årets snackisar bland ESC-fansen och vilka är förhandsfavoriter?
– Ryssland har varit favorit ända sedan det avslöjades att en av deras större stjärnor Sergey Lazarev skulle representera landet. Australien har en riktigt snygg ballad, Frankrike en härlig poplåt och nu under veckan har Ukraina och Armenien seglat upp som utmanare med sina dramatiska nummer. Den stora snackisen är väl annars utan tvekan vitryssen som – i hologramform – är naken med vargar på scen…

Vad har du för personliga favoriter?
– Jag älskar Italiens fina popballad. Den känns äkta och organisk och inte alls så mallad för tävlingen som mycket annat. Samma sak egentligen med Sverige. Jag har älskat If I Were Sorry sedan jag satt i ett juryrum på SVT i september. Sen tycker jag man kan hålla ögonen på Bulgarien och Tjeckien också, länder som traditionellt aldrig brukar nå finalen, men som i år har chansen att få riktigt fina placeringar.

Vad tror du om Sveriges chanser i tävlingen?
Jag tror vi har bra chanser! Låten är toppen, en riktig internationell hit, och numret bryter av mot alla andra länders coola, kalla teknikfester genom att vara varmt, intimt och nära. Topp tio garanterat!

Vad kan du säga om själva arrangemanget i Globen?
– Allt är väldigt proffsigt och välorganiserat. Det märks att det här gänget har ett antal Melodifestivaler och ett Eurovision 2013 i ryggen. Scenen ser fantastisk ut och Måns och Petra håller världsklass.

Christel Valsinger