9 maj 2016

ESC Varför Globen?

Den vanligaste frågan till MI inför Eurovision Song Contest handlar inte om Frans, kostnader för SVT eller vad vi tror om programledarna. Den lyder kort: Varför går tävlingen i Globen och inte i grannen Tele 2?

De som frågar om varför ESC arrangeras i Globen anser i de flesta fall att finalen borde ha hållits på annan plats i Stockholmsregionen: i betydligt större Tele 2 Arena eller Friends Arena.

Men det stod faktiskt tidigt klart att dessa giganter inte var tillgängliga. Den arrangerande TV-unionen EBU kräver tillgång till finalarenan i minst en månad innan finalen, och såväl fotboll som konserter (Adele, Tele 2) gjorde detta omöjligt, vilket medier rapporterade om för ganska exakt ett år sedan.

I juli stod det klart att inte heller Malmö eller Göteborg var aktuella, istället blev det Globen. Där har EBU och sändande SVT huserat från 4 april och lämnar inte lokalerna förrän 17 maj, tre dagar efter finalen på lördag.

Inte heller valet av Globen har gjort att problem undvikits. Fitnessgalan har arrangerats där vid den här tiden 2014 och 2015 och arrangörerna av den galan har nu stämt Stockholm Globe Arenas vid Södertörns Tingsrätt på 2,3 miljoner för, som de säger, avtalsbrott. Avtalsbrottet förnekas dock av Stockholm Globe Arenas.

Lars Nylin