25 april 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 16 Klättrarvecka

Sia feat Sean Paul är kvar i topp av svenska singellistan med Cheap Thrills [Monkey Puzzle/RCA/Sony]. Men underifrån kom en kvartett klättrare och några nyheter som ser sder ut som seriösa utmanare. Justin Bieber regerar fortsatt albumlistan med Purpose [Def Jam/Universal] och är nu även landets hetaste album alla kategorier.

Vigiland har sett ut som en seriös utmanare om tronen med sin Pong Dance [Universal/Universal]. Men den här veckan tappade Västerviksduon en placering till 3. Istället kommer Drake feat. Wizkid & Kyla klättrande från 94 till 2 med One Dance [Cash Money/Universal].

Den låten är inte ensam om att klättra intensivt. GMX feat. Jockiboi går från 78 till 4 med Efterbralla [Ninetone/Universal], Cheat Cody & Kris Kross Amsterdam går från 44 till 7 med Sex [Spinnin’/Sony] och svenska Galantis klättrar från 50 till 20 med No Money [Warner/Warner].

Till detta kommer de starka nykomlingarna Håkan Hellström på plats 19 med Hon är runaway [Woah Dad!/Warner] och Norlie & KKV med Din idiot [SFKV/Universal] som 21.

Av de som redan fanns på topp 20 gör Laleh det största lyftet när Bara få va mig själv [Warner/Warner] går från 16 till 12.

Av de svenska akterna i toppskiktet har Håkan Hellström två gånger toppat listan, Norlie & KKV har två gånger varit tvåa, Vigiland har nu varit tvåa tre gånger, Laleh har som bäst varit sexa. För GMX & Jockiboi är plats 4 ”personbästa”.

En intressant entré en bit längre ner gör förra veckans Heatseekeretta Gnash feat. Olivia O’Brien som går in som 56 med  I Hate U, I Love U [Gnash/Warner]

Veckans Heatseekeretta är efter fem veckor Future feat The Weeknd med Lowlife [Epic/Sony] medan numer 2 är ny, Drake feat The Throne med Pop Style [Cash Money/Universal].

Albumlistan toppas alltså fortfarande av Justin Bieber som passerat samlingen Melodifestivalen 2016 [Metronome/Warner] som bästsäljande album alla kategorier. Dansbandet Casaonovas går in som stark 2 med Kom och sjung hellaluja [Atenzia/Budgetgrossisten] medan PJ Harvey går in som 8 med kritikerhyllade The Hope Six Demolition Project [Island/Universal].

Vinyllistan är inte helt överraskande helt hämtat från förra helgens Record Store Day. Hetaste objektet bland många kandidater blev In Flames som toppar med sin bildvinylupplaga av Siren Charms [Razzia/Sony].

Lars Nylin