12 april 2016

DIGITALT Öppet brev från Spotify

I ett öppet  brev kräver Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon att svenska politiker agerar på en serie punkter – annars kan tusentals jobb istället hamna i USA sägs det i brevet som publiceras på Spotifys blogg.

I brevet – med rubriken “Vi måste agera eller bli omsprungna!” – pekar Ek och Lorentzon bland annat på bostadsbristen i Stockholm, men också på brist i utbildning av programmerare liksom på förutsättningar för att göra personal delaktiga i ägandet av företaget.

“Det är för oss galet att Europa, med en större befolkning än USA, inte har ett enda bolag i paritet med Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon och de andra amerikanska storbolagen. Vi vill visa att det går!” skriver man i inlägget innan man redovisar de hinder man anser finnas för att detta ska bli verklighet och fortsätter: ”Vi älskar Sverige och anser att detta i grunden är den bästa miljön för oss, men samtidigt kan vi inte trolla bort de politiska hinder som finns.”

Slutklämmen är drastisk:

”Framgång förutsätter att man är ständigt föränderlig och agerar blixtsnabbt. Den som inte gör det blir omsprungen. Detta gäller också politiken. Och nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige”.
Länk till det öppna brevet: