4 april 2016

FÖRLAG En sorts återkomst för Herbie

Herbie Crichlow, en gång en del i Cheironsagan, har skrivit internationella hits även på senare år. Men det går ändå att se hans del i Zayns aktuella framgångar som en återkomst i spotlight.

Den Stockholmsbaserade britten Herbie Crichlow fanns på 90-talet med vid sidan av Denniz Pop och Max Martin i Cherion. Utöver åtskilliga låtar i eget namn – Right Type Of Mood var topp tre i Sverige och andra länder – bidrog han som låtskrivare till hits med namn som Backstreet Boys.

Senare har Herbie haft stora framgångar bland annat i Asien och Spanien – inklusive låtar till lokala spanska fixstjärnor som Abraham Mateo och Sweet California – liksom att han var med och byggde The Fooo Conspiracys genombrott här hemma.

Men det går inte att komma undan att en världsetta som Zayn skapar andra rubriker. Herbie står bakom ett av spåren på den förre One Direction-medlemmens aktuella album Mind Of Mine (RCA/Sony). Låten, TiO, nämns som kandidat till nästa eller tredje singel från ett album som toppar den svenska albumlistan och förtjänat ett antal meriter i såväl hemlandet som USA. I Storbritannien petade han ner Adele till plats två. På Billboardlistan är Zayn (Malik) är den första brittiska debutanten sedan Georg Michael 1988 (Faith) som blir etta i USA.

– Det känns underbart att få vara kopplad till ett så spännande och framgångsrikt projekt som Zayns, säger Herbie till MI.

Han berättar också att Zayn föll för TiO (1326/Universal Music Publishing) sedan den presenterats av Herbies låtskrivarbekanta Anthony och Michael Hannides i samband med att dessa skrev världshiten Pillowtalk till sångaren. TiO gjordes sedan klar i samarbete mellan Herbie, Hannides och Malik.

Lars Nylin