31 mars 2016

MUSIKBOLAG Anders Lindberg säljer Norden åt UMG

Sedan tidigare var Anders Lindberg Head of International på svenska Universal Music Group. Nu breddas rollen när Lindberg blir ansvarig även för exporten av nordisk Universal-repertoar till övriga världen.

Världen har aldrig varit så öppen och mottaglig för ny musik som idag. Både vad gäller lokal och internationell repertoar. Universal Music Sverige har etablerat sig som marknadsledande när det kommer till att utveckla lokala artister på den globala världsmarknaden och breaka internationella artister i Sverige som den första marknaden i världen. Globala artistframgångar med Avicii, Tove Lo, Seinabo Sey, Seeb och Lukas Graham är bara några exempel på att framgång kan drivas, utvecklas och styras från Norden. Universal Music tar nu ett helhetsgrepp med nordisk repertoar för att fortsätta vara marknadsledande i att utveckla lokala artister i resten av världen” skriver Universal i ett pressmeddelande i samband med förändringen.

Anders Lindberg får i och med denna satsning ett utökat ansvar som Head of International, där han nu även blir ansvarig för export av Nordisk repertoar. Lindberg är sedan tidigare även ansvarig för inkommande internationell repertoar i Sverige och kommer fortsatt att rapportera till Joakim Johansson, General Manager & Marketing Director UMG Sweden. 

– När det kommer till musik så existerar inte längre några landsgränser, det finns inte längre några motsättningar till att ha världen som spelfält för våra artister. Med Anders vid rodret för denna satsning och hans enorma passion, kunskap och dedikation för att utveckla artister så är jag övertygad om att Universal Music kommer att bryta ny mark och fortsätta bevisa att vi är det tveklöst mest framgångsrika skivbolaget när det gäller global artistutveckling av lokala talanger, säger Joakim Johansson.

– Norden ligger verkligen i framkant när det gäller artistutveckling, kreativa lanseringar och streaming. Labels från hela världen tittar till de nordiska länderna efter nya artister. Det är verkligen en fantastisk möjlighet att få arbeta med våra grymma artister internationellt och forma den här avdelningen.” säger Anders Lindberg i pressmeddelandet.

Lars Nylin