31 mars 2016

DIGITALT Spotify lånar 8 miljarder – inför storköp?

MI rapporterade nyligen att Spotify var på en runda hos potentiella investerare om ett tillskott på motsvarande 5 miljarder. Nu uppger Wall Street Journal att summan vuxit till drygt 8 och att avtal är påskrivna. Det gör att analytiker förutspår stora inköp, möjligen av konkurrerande tjänster.

Wall Street Journal skriver att avtalet redan skrivits under och att investeringarna sker med så kallade konvertibellån, d v s värdepapper som gör att investeraren kan omvandla skulden till aktier efter att Spotify börsintroducerats. Analytiker säger att det sistnämnda inte kan vara alltför avlägset med tanke på de nya avtalen. I förhandlingarna ska det fortfarande enligt Wall Street Journal ha nämnts två år som tidshorisont. Utöver de två investerarna TPG och Dragoneer deltar också Goldman Sachs i rundan.

Många spekulerar nu i vad Spotify ska använda pengarna till. En teori är köp av konkurrerande tjänster, som Pandora, Tidal eller Deezer. Även SoundCloud, också de Sverigekopplade och med färsk musiktjänst sjösatt, nämns.

De som reagerat kritiskt på de nya avtalen pekar på att detta innebär att Spotify måste börsintroduceras även om marknaden då skulle tala mot, detta eftersom konvertibellånen gör det kostsamt för Spotify att vänta alltför länge.

Lars Nylin