19 mars 2016

MUSIKBOLAG Fredrik Olsson i A&R-samarbete med Cosmos Music

Efter sju år och internationella framgångar med sitt förlag Razor Boy Music Publishing startar Fredrik Olsson med sitt nya bolag Spectacle Sweden ett samarbete med Cosmos Music. Första projekt blir gruppen Superwalkers.

Fredrik Olsson hade med Razor Boy – med Anders Bagge som passiv delägare – hits och ettor över hela världen med artister som David Guetta, Kesha, Celine Dion, Kylie Minogue.

Efter Razor Boy har Olsson, som MI tidigare rapporterat, startat management och förlagsverksamhet i egna bolaget Spectacle Sweden. Med den utgångspunkten blir han nu producent och A&R-konsult för Cosmos Music, där även ett  co-publishing-avtal med Scandinavian Songs ingår.

Spectacles första samarbete med blir med electro/ synth-duon Superwalkers, som består av Aram Alnashea och Jonas Stenberg. Superwalkers har samtidigt ingått ett artistavtal med Cosmos Music och via Spectacle Sweden ett förlagssamarbete med Scandinavian Songs.

– Cosmos Music och Scandinavian Songs har en unik position på den svenska marknaden i dag, säger Fredrik Olsson om det nya samarbetet. De är båda helt independent och privatägda full service-bolag med korta beslutsvägar och stora muskler, samt fullt fokus på internationella lanseringar.

– Det blir en ny typ av set-up för mig med fokus på att arbeta fram nya artister som även skriver, vilket automatiskt gör att mitt A&R-arbete kommer att röra sig över både label och publishing-sidan. Att få fortsätta jobba i independentvärlden med personer som jag respekterar  i gamla vänner; som Fredrik Ekander, Peo Nylén och en massa nya vänner i det dynamiska team som finns på Cosmos Music och Scandinavian Songs är något jag är mycket glad och tacksam för.

Fredrik Olsson kommer att ingå i de två systerbolagen Cosmos Musics och Scandinavian Songs gemensamma A&R-grupp som för närvarande består av Hugo Scherman, Peo Nylen, Fredrik Ekander London, Kent Isaac (baserad i Los Angeles), Lisa Öhman, Jonas Eriksson samt Peter Domnérus.

– Fredrik har ett track record som talar sitt eget tydliga språk, säger Robert Litsén, VD på Cosmos Music. Nu senast med Razor Boy Music Publishings stora framgångar, men också med mer än 27 års erfarenhet inom svensk musikbransch på såväl förlag och skivbolag som EMI Music Publishing, MCA/Universal, Scandinavian Records, Planet Records and Music där han som A&R har signat och utvecklat många artister, låtskrivare och producenter. De stora internationella framgångar som han byggde upp på relativt kort tid med Razor Boy är något som vi nu satsar på att matcha – och toppa! – tillsammans med honom och hans nya bolag Spectacle, på såväl label -som förlagssidan, avslutar Robert Litsén.

Lars Nylin