Nyheter 17 mars 2016

MUSIKBOLAG Albin Lee Meldau Spotifyetta i 5 länder

I skuggan av Frans har en annan solosvensk blivit en viral succé över hela världen. Göteborgaren Albin Lee Meldaus debutsingel Lou Lou har på en vecka streamats mer än 1,5 miljoner gånger och varit viral etta inte bara i Sverige utan också i länder som Ungern, Österrike, Irland, Taiwan och Nya Zeeland.

27-årige Albin Lee Meldau kommer från Masthugget i Göteborg men har spelat i vart och vartannat gathörn runt om i Europa. Föra veckan kom den Björn Yttling-producerade debutsingeln Lou Lou [Sony Music] och den två minuter korta och mörka kärlekslåten slår uppenbarligen an känslosträngar även utanför hemstaden.I skrivande stund har den streamat 1,6 miljoner gånger på en vecka, en siffra som mäter sig med flera finalister i Melodifestivalen. Den låg i veckan som nummer 5 på Spotifys globala virala lista och även högt i länder som Frankrike och Polen.

A&R-ansvarig är David Mortimer-Hawkins på Sony. Han säger till MI:

– Jag kom i kontakt med Albin via Felicia Flack på Record Union som då arbetade med Paul Sonkamble (tidigare EMI och Warner – MI:s anmärkning) på ett nystartat management. Hon spelade upp lite grejer, och jag tyckte att Albin stack ut direkt. Jag tog ett möte med Albin och Paul i Göteborg och vi upptäckte att vi pratade samma språk, och gillade varandra. Från mitt högst personliga perspektiv känns det spännande som tusan att springa på en artist när man känner så starkt att det är något unikt och speciellt – både röst, uttryck och de låtar han skrivit.

Vad händer nu?

– Vi – d v s Petra Åkesson, Ann Persson och jag på Sony – börjar få en bra plan på plats tillsammans med Paul och förlaget så det ska bli spännande att följa upp med EP och album och livedatum i år. 2016 kan förhoppningsvis bli ett år man förknippar med annat än stora artisters bortgång…

Albin själv säger till tidningen Gaffa som svar på hur han reagerat på intresset:

– Med en glädjefylld, yrvaken känsla av tacksamhet. Man nyper sig själv, men inget händer. Det är fantastiskt spännande och jag är väldigt glad, som ett barn på julafton. Jag är oerhört tacksam och ödmjuk inför att du som lyssnare gillar det jag gör och tar dig tid att lyssna.

Lars Nylin