15 mars 2016

FESTIVAL South by Southwest Music rullar igång

I dag tisdag rullar South by Southwest igång i Austin. Över 2000 artister uppträder på hundratals scener och en hel del av dem är svenska.

South by Southwest i Austin är uppdelat i flera delar, utöver musik omfattas även till exempel interaktiva medier och film, men för Musikindustrins del drar det igång  på allvar i dag tisdag och avslutas i helgen.

Som många säkert redan sett i sina flöden på de sociala nätverken finns åtskilliga svenskar på plats. Det finns även en rejäl svensk delegation som MI rapporterat om under det senaste halvåret. En del i denna är Export Music Sweden vars VD Jesper Thorsson sa till MI på måndagskvällen:

– I morgon rullar Music igång här på SxSW men det är redan mycket musikbransch på plats och vi tjuvstartar lite ikväll (måndag – MI:s anmärkning) i ”Nordic Lighthouse” i Waller Creek Boathouse som de kreativa näringarna kör tillsammans med Rebstar, Adée, Vulkano och Sofia Talvik.
Vad händer i dag tisdag?
– Då kör vi igång med ett samtal med journalisterna John Seabrook och Robert Levine modererat av Per Strömbeck där vi pratar svensk musik, sedan har vi ett digert musikprogram med nordiska band bland andra Silvana Imam, Dolce, Paul Rey och The Great Discord.
En av många svenska artister på plats är Silvana Iman som nyligen blev Årets artist vid Grammis. Hon säger till TT om en länge närd dröm om USA-framträdanden:
– Jag hade mina tvivel eftersom jag kör på svenska. Men så blev jag intervjuad i Sway in the morning (en amerikansk hiphopshow i radio) och Sway Calloway ställde inte en enda fråga om hur det är att vara ”kvinnlig rappare”. Han såg mig som en rappare. Det gjorde mig hoppfull.
Projektet Sweden at SxSW Music har en Facebooksida:
OchSwedish Affär har en hemsida:
Lars Nylin