7 mars 2016

ARTIST Filmplatina till Skifs och Palmers

De är vana och nu har det hänt igen. Duon Björn Skifs och Bengt Palmers har belönats för låten Hooked On A Feeling. Denna gång fick de platinacertifikat för försäljningen  av soundtracket till storfilmen Guardians Of The Galaxy.

1974 blev Hooked On A Feeling som bekant med Björn Skifs & Blåblus – i produktion av Bengt Palmers – den första svenska inspelningen som nådde förstaplatsen på Billboards singellista Hot 100. 2014, exakt 40 år senare, inkluderades låten i Marvel-filmen Guardians Of The Galaxy, som blev världens tredje mest framgångsrika film det året.

I samband med premiären gav Disneys skivbolag Hollywood Records ut albumet Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix Vol 1 med just svenskarnas låt som första spår. Bara två veckor senare blev soundtracket etta på Billboard 200, en position som albumet behöll i 11 veckor. Albumet har i dag certifierats platinumalbum i USA, Kanada och Australien, och globalt har albumet sålt mer än 3,5 miljoner.

För att fira framgångarna bjöds Björn Skifs och Bengt Palmers in till en högtidlig ceremoni i slutet av februari där Walt Disney Studios Nordenchef Eric Broberg överräckte platinaplaketter för mer än en miljon sålda album i USA. Uppföljaren går för övrigt upp nästa vår, det är ännu oklart om det blir svensk musik även då…

Lars Nylin


GUARDIANS OF THE GALAXY 2 går upp på de svenska biograferna under våren 2017.