29 februari 2016

IN MEMORIAM Josefin Nilsson

Sångerskan Josefin Nilsson har gått bort, bara 46 år gammal.

Det har varit en tuff start på året för oss popälskare. Allt för många gamla hjältar har ryckts bort allt fört tidigt. Nu är även Josefin Nilsson borta, och här kan man definitivt inte skriva ”gamla”, Josefin var bara 46 år.

De som inte följt Nilssons karriär kanske även sätter frågetecken efter en beskrivning av henne som pop. Och under merparten av hennes karriär var det kanske inte den etiketten man mest associerade Gotländskan till. Det är nog som medlem i den gotländska sångkvartetten Ainbusk Singers som de flesta minns henne.

Men under en period på 90-talet var det just popmusik som var i fokus. På albumet Shapes, producerat av Benny Andersson, visade hon löften som gjorde att vi var många som utpekade henne som en potentiell stjärna i det fältet.

Efter det blev det flera filmroller. När hon 1997 var med i filmen Adam & Eva samarbetade jag enda gången med henne, och upplevde en lättsam och mångsidig artist.

Därför var det senare smärtsamt att läsa om perioder av mörker. Och desto roligare att de senaste åren notera att teaterföreställningar hemma i Visby gått för fulla hus. Det sista blev Systrarna Sisters på Gotlands Länsteater, en föreställning som enligt planerna skulle ha gått upp i Stockholm i höst.

Men nu blev det inte så. Tack för sången, Josefin Nilsson.

Lars Nylin

Foto Bernth Johansson