26 februari 2016

PRIS Musikexportpriset till Tove Lo

Regeringens musikexportpris för 2015 går till låtskrivaren och artisten Tove Lo. Regeringen delar också ut hederspriser till kompositören Anders Hillborg och dirigenten Esa-Pekka Salonen.

Vinnarna fick sina priser av näringsminister Mikael Damberg den 29 februari i UD:s pressrum.

Tove Lo [Wolf Cousins, Warner/Chappell, Universal] får priset för utomordentliga insatser för svensk musikexport med motiveringen:

Sedan många år tillbaka står låtskrivare och producenter för framgången i svensk musikexport. Årets pristagare är inte bara eftertraktad som kompositör och textförfattare åt världsartister som en av landets största 2015, hon har också slagit igenom stort själv som internationell artist, inte minst genom sina unika, historiska topplisteframgångar i USA. Tove Lo – som hon kallar sig – tar det hitmakeri som vuxit fram i den svenska legendariska Cheironstudion vidare. Hon är själv en del av Cheirontraditionen genom sitt arbete med studions senaste samling stjärnor; unga låtskrivarkollektivet Wolf Cousins som redan står bakom flera stora internationella hits. Tove Lo tillhör den generation musiker som ser samskapande och delaktighet som självklarheter i studion. Hon är en stor förebild för både låtskrivare och artister och sätter Sverige på kartan med sin kreativitet och självklara scennärvaro, en värdig vinnare av regeringens musikexportpris 2015.”

Nominerade till priset var också Ghost, Max Martin, Shellback och Nina Stemme.

Hederspriset delas ut till en aktör som gjort mångåriga insatser för svensk musikexport och går till kompositören Anders Hillborg med motiveringen:

För musiken till Eva Dahlgrens album ”Jag vill se min älskade komma från det vilda” utsågs Anders Hillborg 1995 till Årets kompositör på Grammisgalan, men redan tolv år tidigare hade han komponerat Mouyayoum – det unikt nyskapande körverk som idag är Hillborgs i särklass mest framförda stycke på världsscenen. Inför det planerade uruppförandet 1985 bedömdes verket först som ”både omöjligt och osjungbart”, men trettio år senare älskas och sjungs Mouyayoum med självklarhet regelbundet av körer runt om i världen. Stycket finns utgivet i ett tiotal olika inspelningar och utgör med såväl sina klanger och stämningar som sitt fascinerande genomslag ett utmärkt exempel på kompositörens förmåga att fängsla och föra med sig publiken på en resa in i framtiden. Anders Hillborg är inte bara en av Sveriges mest framstående kompositörer, utan tillhör även världens främsta och mest betydelsefulla namn inom konstmusiken. Hans breda palett täcker såväl in orkester-, kör- och kammarmusik som film- och populärmusik. Hans arbetsfält är globalt och musikmetropoler som Los Angeles, Berlin och Stockholm utgör idag endast tre av de nav kring vilka Anders Hillborgs musikaliska universum snurrar.

Vissa år lämnar också regeringen ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering och det går i år till Esa-Pekka Salonen med motiveringen:

Han har som ingen annan gjort den nyskrivna musiken till en angelägenhet för fler än de redan frälsta. Oförtröttligt står han upp för den nutida musiken. Att spela Beethoven, Bruckner och Brahms räcker inte för Esa-Pekka Salonen som förutom att skriva och uppföra sin egen musik också värnar tonsättarkollegornas, inte minst de nordiska och svenska. Från samarbetet med Eva Dahlgren på albumet Jag vill se min älskade komma från det vilda till uruppföranden i Los Angeles och Berlin av Eleven Gates, Cold Heat och Sirens har Esa-Pekka Salonen framfört musik av Anders Hillborg. Som dirigent på internationell toppnivå har Esa-Pekka Salonen agerat som en av de främsta möjliggörarna för att nyskriven musik, inte minst svensk, ska nå den stora publiken.”

Christel Valsinger